POSLEDNÍ POHLED Z PLYNOJEMU MAN?

3. 5. 2021

V nejbližších týdnech započne likvidace dominantní stavby umístěné na ulici 1. máje v Ostravě

Místní jej dobře znají. Spíše však "od vidění", protože tento 84 m vysoký a 54 metrů široký kolos vážící 728.805 kg tvoří dominantu, kterou nelze přehlédnout.
Málokdo však ví, k čemu vlastně sloužil, a že výhled do okolí je umožněn z míst položených ještě o pár metrů výše než je vyhlídka nejvyšší radniční budovy v České republice - z ostravské Nové radnice.

Plynojem byl postaven v roce 1939 a sloužil k vyrovnávání přetlaku potrubní sítě koksárenského plynu a ke skladování přebytků plynu z koksovny, která se nacházela v prostoru vysokých pecí v Dolních Vítkovicích. Plynojem pojmul až 150.000 m3 plynu.
Několik let však již neslouží účelu, pro který byl vybudován. Letos tak bude srovnán se zemí. Na jednu z posledních prohlídek se a námi vydal také fotograf Boris Renner a díky tomu máte možnost pohlédnout do okolí a na plynojem jeho objektivem.

Plynojem MAN bude srovnán se zemí nejpozději do 31.12.2021, aby byla plocha pod plynojemem připravena na provedení doprůzkumu k řešení starých ekologických zátěží.