Postavíme velkokapacitní „baterky“ pro Tušimice

27. 6. 2019

ČEZ Energetické služby, sdružené se společnostmi IBG Česko a NEC Eastern Europe, prošly náročným tendrem na stavbu 4 MW bateriového uložiště v areálu Elektrárny Tušimice a uspělo. Zakázka v celkové hodnotě necelých 60 mil. Kč má být realizována do konce tohoto roku.

Energetické bateriové řešení je navrženo a vyrobeno pro ukládání požadovaného množství elektrické energie, kterou lze následně využít pro celou řadu aplikací. Cílem uložení baterií v areálu tušimické elektrárny je zejména zvýšit spolehlivost elektrizační soustavy (jako jsou zejména podpůrné služby), zlepšit integraci obnovitelných zdrojů do ES a podpořit trh s elektřinou. Stavbu uložiště provádí ČEZ Energetické služby (ESL), dcera ČEZ ESCO. Jedná se o společný projekt realizovaný firmami ČEZ a ČEPS.

„Námi dodávaný bateriový systém pro poskytování podpůrných služeb - je unikátním integrovaným řešením zahrnujícím hlavní komponenty jako je bateriový systém a řídící energetický systém, jež sahá od bateriového článku až po rozhraní pro obslužné (či jiné) dozorové ovládací prvky. Tato architektura nabízí vysokou spolehlivost a splňuje veškeré požadavky projektu pro ukládání energie, vysoký výkon a servisní aplikace,“ shodují se Jan Vilkus a Jiří Kravčík, oba manažeři řízení projektů v ESL, kteří na zakázce spolupracují.  

„Děkuji kolegům z ESL za vysoké pracovní nasazení během výběrového řízení a současně i za jejich práci na projektu. Námi nabízené kontejnery s baterkami společnosti NEC v instalovaném výkonu přes 255 MW mají celosvětové reference z USA, Velké Británie či Japonska a jsem přesvědčen, že Tušimicím opravdu nabízíme to nejlepší,“ dodal Ondřej Šišpela, manažer odboru integrace, úsek Korporátní klienti ČEZ ESCO.