Provozování obnovitelných zdrojů nově pod hlavičkou ČEZ Energetických služeb

15. 10. 2015

Od měsíce října 2015 zajišťuje společnost ČEZ Energetické služby servisní činnosti a provozování obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ, které jsou v majetku společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje.

Nově vzniklý odbor společnosti s názvem “Provozování OZE“ zajišťuje provozní, údržbové a administrativní činnosti, spojené s provozem více než 30 zařízení. Mimo provozní činnosti zajišťuje také realizaci plánu investic a oprav, představuje rovněž poradenskou a odbornou pomoc při provozování OZE.

Mezi obnovitelnými zdroji ČEZ jsou malé vodní elektrárny (MVE,VE), fotovoltaické elektrárny (FVE), větrné elektrárny (VTE) a bioplynová stanice (BPS). Celkový instalovaný výkon vodních elektráren je 67,4 MW; fotovoltaických 125,1 MW; větrných 8,1 MW; bioplyn pak představuje instalovaný výkon 0,52 MW.

Vodní elektrárny ČEZ s celkovým počtem 18 výrobních zdrojů tvoří významnou část provozovaných zařízení. Patří mezi ně zejména nízkotlaké průtočné elektrárny na Labské vodní cestě a na řece Moravě (např. Přelouč, Pardubice, Střekov, Předměřice, Spytihněv). Patří zde také elektrárny na přítocích do Labe a horním toku Labe, kde už se jedná o středotlaké elektrárny o větším spádu a menším průtoku (např. Les Království, Spálov, Práčov, Pastviny). Do skupiny malých vodních elektráren řadíme i Šumavské vodní elektrárny, které jsou většinou středotlaké a vysokotlaké o velkých spádech, a to až 270m (např. Vydra, Čeňkova pila, Černé jezero). Patří zde i velká vodní elektrárna Střekov s okamžitým průtokem až 300m3/s.

Společnost ČEZ Energetické služby provozuje také 12 fotovoltaických elektráren. Ty jsou instalovány na zinkovaných podkonstrukcích, na kterých je umístěna soustava křemíkových fotovoltaických panelů, které jsou vodivě propojeny. Výkon panelů je vyveden do technologie decentrálních (malých) střídačů (např. Hrušovany u Brna, Čekanice u Tábora) nebo do technologie centrálních (velkých) střídačů (např. Ralsko u Liberce, Ševětín u Českých Budějovic). Malé FVE jsou vyvedeny do napěťové hladiny VN (22kV, 35kV) a velké FVE do napěťové hladiny VVN (110kV).

Zbývá zmínit větrné elektrárny a také jedinou bioplynovou stanici Skupiny ČEZ, která uzavírá výčet obnovitelných zdrojů ČEZ, které nově provozuje společnost ČEZ Energetické služby. Větrné elektrárny tvoří dva malé parky o dvou strojích, tedy 4 větrné elektrárny. Jedna dvojice moderních větrných elektráren se nachází u obce Janov poblíž Litomyšle, druhá u obce Věžnice na území kraje Vysočina. Každá z uvedených dvojic FVE  svou roční produkcí pokrývá spotřebu více než 2 tisíc domácností. Pokud jde o bioplynovou stanici, nachází se pod úpatím Brd na okraji obce Číčov, poblíž Spáleného Poříčí. Její instalovaný výkon (526 kW) umožňuje celoroční produkci elektřiny pro více než 1 tisíc domácností.