Realizace Cirkulačního chladícího okruhu v Hodoníně se blíží ke svému konci

17. 7. 2023

Dokončili jsme montáž chladících věží v elektrárně Hodonín a připravujeme uvedení do provozu

S velkými očekáváními sledovaný projekt výstavby Cirkulačního chladícího okruhu EHO se blíží do finále. V minulých dnech byla dokončena výstavba chladicích věží, která díky použité technologii trvala rekordně krátkou dobu – pouhé 2,5 měsíce! Věže dodané izraelskou firmou YWCT jsou nadrozměrnou stavebnicí z materiálu FRP. Ekologický materiál FRP (Fibre-reinforced plastic - polymerní vláknové kompozity) se používá rovněž v automobilovém či leteckém průmyslu, dokonce i v astronautice).

Aktuálně probíhají individuální zkoušky a zařízení se připravuje k uvedení do provozu. To by mělo proběhnout po vyčištění kanálů stávajícího okruhu - logisticky velmi složitá operace, která bude provedena v odstávce elektrárny.

Po zprovoznění technologie dojde k razantnímu snížení nákladů na provoz lokality. Návratnost investice je okolo 2-3 let, a to především díky možnosti nepřetržitého provozu. Stávající řešení neumožňovalo v letních a suchých měsících vodu z řeky využívat, čímž docházelo k omezování provozu. Velký bude rovněž vliv na životní prostředí, a to v pozitivním smyslu slova.

Montáži věží předcházela stavební příprava, která byla extrémně náročná na přesnost, rychlost a kvalitu zpracování monolitických konstrukcí a také proto, že probíhala v zimních měsících. Celou stavbu projektově řídí Martin Peterek a Petr Mokryš z týmu Výstavby průmyslové energetiky