Rekonstrukce měnírny Bělehradská

8. 12. 2016

ČEZ Energetické služby, s.r.o. ve sdružení s OHL ŽS, a.s. realizovali v roce 2016 pro Dopravní podnik hlavního města Prahy, a.s. významnou stavbu - „Rekonstrukci měnírny Bělehradská“ v celkové výši bezmála 26, 3 mil. korun. Naše společnost v rámci uvedené zakázky realizovala významnou část technologie a stavebních prací.

Výše uvedená měnírna napájí šest úseků tramvajových tratí v přilehlém okolí. V rámci akce byl přemístěn velín do nových prostor a nahrazena téměř veškerá technologie měnírny. Konkrétně byly vyměněny trakční usměrňovače U1, U2, celý blok technologie rozvodny DC 660V, byl nahrazen celý systém vlastní spotřeby měnírny, včetně výměny veškeré silové DC kabeláže. Rovněž došlo ke kompletní rekonstrukci systému dálkového řízení technologie a ke změně ovládacího napětí ze 48V na 24V.

"Se zástupci firmy ČEZ Energetické služby, s.r.o.byla velmi dobrá splupráce a veškeré problémy byly operativné řešeny k naší spokojenosti, přestože akce probíhala za plného provozu měnírny. Společnost mohu doporučit jako spolehlivého a korektního partnera."

Ing. Václav Hrudka
technický dozor investora

Celá stavba byla komplikovanější v tom směru, že vše probíhalo za plného provozu měnírny a veškeré odstávky a přepojování se uskutečňovaly pouze v nočních hodinách a o víkendech tak, aby bylo omezení tramvajového provozu minimální. Z tohoto důvodu bylo nutné řešit složité přechodové stavy měnírny a realizace musela být rozdělena do šesti navazujících etap.

Nedílnou součástí zakázky byla související stavební činnost, spočívající v rozsáhlé rekonstrukci měnírny. V rámci těchto prací bylo nutné jednak upravit dispozice měnírny tak, aby odpovídala požadavkům investora, současně však bylo nutné provést takové opravy, které prodlouží životnost stavby.

V průběhu realizace bylo při stavebních úpravách zjištěno rozsáhlé poškození nosného sloupu.  Na základě této skutečnosti musely být na dva měsíce přerušeny téměř veškeré stavební a montážní práce.  Teprve po komplexní opravě poškozeného sloupu došlo k opětovnému zahájení prací, které již probíhaly dle upraveného harmonogramu, reflektujícího neočekávané práce. Celá stavba byla dokončena v řádném termínu a k plné spokojenosti investora. V současné době je měnírna v ročním zkušebním provozu.

Touto úspěšnou realizací jsme vstoupili do nového segmentu zakázek u dopravních podniků, získali tak důležitou referenci a zkušenosti s dalším druhem technologií, spadajících do oboru energetiky.