Rozjíždíme stavbu horkovodní špičkové kotelny s čerpací stanicí pro Pražkou teplárenskou za 115,7 mil. Kč

25. 8. 2015

Zadavatelem Pražská teplárenská a.s. bylo v listopadu 2014 vyhlášeno výběrové řízení na veřejnou zakázku „Horkovodní zdroj s čerpací stanicí v areálu teplárny Holešovice“. Do této veřejné zakázky jsem se přihlásili ve „Sdružení ČEZ ES – TELO“ a počátkem roku 2015 jsme úspěšně prošli kvalifikačním kolem.

Od března 2015 probíhalo ve třech kolech výběrové řízení. V červenci jsme byli vyhlášeni jako vítěz s nejvhodnější nabídkou, ve které byla posuzována ekonomická výhodnost nabídky a technická úroveň nabízeného řešení.

Již v srpnu byla podepsána smlouva o dílo s Pražskou teplárenskou a v současné době jsme zahájili projekční práce pro vyřízení stavebního povolení s předpokladem získání stavebního povolení do konce února 2016. Součástí díla je také vyhotovení realizační projektové dokumentace.

Samotná výstavba bude probíhat v roce 2016 od března do konce září. Po té budou následovat zkoušky díla a zkušební provoz, ve kterém se mimo jiné budou prokazovat garantované parametry a účinnosti kotelny včetně čerpací stanice. Dílo pak musí být předáno zákazníkovi do konce února 2017.

Technicky se jedná o výstavbu na „klíč“ plynové špičkové horkovodní kotelny (130/70°C) o celkovém instalovaném tepelném příkonu v palivu 49 MWt. Další důležitou součástí kotelny je výstavba čerpací stanice se dvěma samostatnými skupinami čerpadel pro distribuci tepla v horké vodě do soustav horních a dolních Holešovic. Jedná se o výstavbu kotelny „na zelené louce“, takže se bude řešit rozsáhlejší stavební část se složitějším založením na pilotech opřených do únosných vrstev v hloubce cca 13 m a následnou výstavbou budovy kotelny včetně obslužných komunikací a zpevněných ploch. Součástí stavby je také výstavba rozvodny 22/0,4 kV s transformačním výkonem 2,5 MW, která bude zajišťovat napájení vlastní spotřeby kotelny a čerpací stanice. V rámci díla budeme instalovat 2 žárotrubné kotle, které budou zajišťovat požadovaný tepelný výkon s tím, že budova kotelny a její technologie musí být dimenzována a připravena na budoucí dvojnásobné navýšení tepelného výkonu, tedy pro instalaci dalších dvou kotlů o stejném výkonu.