“Rozsvítili” jsme Petrovice u Karviné

30. 9. 2015

Společnost ČEZ Energetické služby dokončila rekonstrukci veřejného osvětlení v severomoravské obci Petrovice u Karviné. Cílem obnovy bylo zvýšení kvality veřejného osvětlení, snížení nákladů na provoz a údržbu, včetně snížení poruchovosti.

Spolu s následným provozováním zařízení jsme tak úspěšně realizovali zakázku, kterou společnost ČEZ Energetické služby získala vítězstvím ve veřejné soutěži, kdy její nabídka realizace rekonstrukce a následného provozování veřejného osvětlení byla vyhodnocena jako nejvýhodnější. Realizace projektu, která probíhala od 1. 1. 2015 do 30. 6. 2015, si vyžádala investici společnosti ve výši bezmála 5 milionů korun.

„Součástí projektu bylo zhodnocení stávajícího veřejného osvětlení obce. Rozvaděče v technicky nevyhovujícím stavu byly nahrazeny novými, příp. byly vyčištěny a nakonzervovány, do všech pak byly doplněny astronomické spínací hodiny“, uvedl Rostislav Raida, senior manažer osvětlování. A dodává: „Rovněž proběhla výměna podstatné části svítidel za moderní typy s vysokým krytím optické části svítidla a vysokou světelnou účinností. V rámci rekonstrukce byla nahrazena vytipovaná stávající svítidla za nová typu ATOS nebo NANO.“ Svítidla ATOS 50W a 70/50W byla použita pro osvětlení komunikací. Svítidla NANO pak nahradila svítidla na stávajících parkových stožárech. Všechna nová svítidla jsou vybavena kvalitními výbojkovými světelnými zdroji s delší životností. Nová svítidla ATOS  70/50W, umístěna na hlavních komunikacích, navíc disponují  zařízením pro řízení příkonu svítidel, tzn., že v době sníženého provozu na komunikacích dojde k jeho snížení.  Nasazením moderní technologie jsme významně snížili provozní náklady na veřejné osvětlení a uspořili  tak značné prostředky v rozpočtu obce.

V posledních letech je obecně stav veřejného osvětlení v řadě lokalit ČR neuspokojivý. Ze strany obcí a měst je snaha situaci řešit, to ale bohužel velmi často ztroskotá na nedostatku financí. Společnost ČEZ Energetické služby nabízí komplexní služby od zmapování současného stavu veřejného osvětlení po návrh a realizaci kompletní rekonstrukce stávající sítě, včetně jejího následného provozování. Veřejné osvětlení zdaleka nejsou jen svítidla, je potřeba vždy zmapovat a zrekonstruovat i napájecí rozvody, rozvaděče nebo stožáry veřejného osvětlení. Významných úspor ve spotřebě energie i v oblasti údržby je dosaženo instalací moderních svítidel s kvalitní optikou a správnými světelnými zdroji.

Vítězství ve veřejné soutěži v Petrovicích není zdaleka jediným úspěchem naší společnosti na poli veřejného osvětlení na Moravě. V minulých letech jsme rozšířili svoji působnost v regionu o další lokality. Na základě vítězství ve veřejných zakázkách společnost zajišťuje komplexni služby - rekonstrukci, modernizaci a následně provozování soustavy veřejného osvětlení v desítkách moravských měst a městských částech. V Moravskoslezském kraji jmenujme například Bolatice, Jindřichov, Markvartovice, Dobratice, Kozmice, Mokré Lazce a Sedlnice. V Olomouckém kraji pak společnost působila nebo působí např. v Mohelnici, Velké Bystřici, Potštátě, Dřevohosticích, Opatovicích, Prosenicích, Soběchlebech, či Rakově.

Zástupci společnosti jsou přesvědčeni, že se v blízké budoucnosti podaří získat další zakázky, a to i přesto, že uzavření obchodních smluv v oblasti provozování veřejných osvětlení je časově a právně náročný proces. Zadavateli jsou města a obce, které musí vybírat své dodavatele podle Zákona o veřejných zakázkách.