Rozsvítili jsme první přechod

11. 12. 2013

Premiéra byla v Olšanech, osvětlení získá dalších 34 rizikových přechodů. V Olšanech, okres Šumperk, byl včera v podvečer slavnostně otevřen první přechod pro chodce v rámci projektu "Osvětlíme rizikové přechody". Projekt a kompletní realizaci stavby zajistila dceřiná společnost ČEZ Energetické služby.

Olšanský přechod pro chodce je situován u obecního úřadu, školy a mateřské školky. Z pohledu Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje se jedná o přechod s nejvyšší prioritou pomoci v tomto kraji. "Projekt Vaše volba pro nás přišel v pravou chvíli. Nejdříve jsme se snažili o získání dotace jinde, ale dvakrát jsme neuspěli", řekl Libor Haken, starosta Olšan a dodal: "Osvětlení nám pomůže a v rozpočtu pro obec s cca 1150 obyvateli je značnou finanční pomocí".

Celý projekt probíhá v součinnosti s Policejním prezidiem ČR a organizací BESIP.  Pan Miroslav Charouz koordinátor BESIP pro Olomoucký kraj neskrýval svoji spokojenost: "Opravu přechodu v Olšanech, jako "pomyslného vítěze" soutěže v rámci Olomouckého kraje jsem velmi přivítal. Výstavbu pečlivě sleduji, a nezbývá, než opravdu upřímně poděkovat všem ze Skupiny ČEZ, kteří se o toto dílo zasadili. Jedná se o místo, které je v určitých denních časech velmi frekventované jak vozidly, tak chodci zejména dětmi. V posledních dnech jsme opět svědky mnoha tragických událostí při pohybu chodců ve vozovce, zejména za snížené viditelnosti, a jelikož i prostředí vychovává, velmi se těším, že tento nově opravený a správně nasvětlený přechod se stane vzorem pro ostatní akce tohoto typu."

Projekt Vaše volba

Na jaře letošního roku byl odstartován již zavedený projekt Skupiny ČEZ s názvem Vaše volba, ve kterém veřejnost i zaměstnanci Skupiny ČEZ hlasují, které společensky prospěšné projekty Nadace ČEZ podpoří. Téma letošního ročníku bylo  "Osvětlíme rizikové přechody".

Přechody bez důkladného osvětlení jsou životu nebezpečné. Dopravní policie v současné době registruje 243 rizikových přechodů, u kterých mimo jiné chybí kvalitní osvětlení. Jen loni došlo v České republice k 1 348 nehodám s účastí chodce a 35 chodců bylo při těchto nehodách bohužel usmrceno. Proto se Skupina ČEZ rozhodla prostřednictvím grantu Nadace ČEZ některé z rizikových přechodů správně osvětlit.

Osvětlíme 35 přechodů

Pod záštitou Policejního prezidia ČR a podle dat krajských ředitelství Policie byl sestaven seznam rizikových 70 přechodů, které osvětlení potřebují, vždy deset přechodů v každém ze sedmi regionů ČR (dle distribučního členění ČEZ). Z nich lidé vybrali ty, které ve svých městech či obcích považují za nejpotřebnější. V každém regionu tři, další  dva pak vybrala odborná veřejnost z řad krajských zástupců Dopravní policie a BESIP. Na konci května byly zveřejněny výsledky hlasování a v průběhu června a července přidělila Nadace ČEZ granty vybraným městům a obcím, které zpracovaly projekty, rozpočty a zahájily stavební řízení.