STARÁME SE O 2222 DISTRIBUČNÍCH ZAŘÍZENÍ

21. 7. 2021

Provozování distribučních zařízení je v poslední době trendem, který šetří peníze nejen sociálním institucím, ale i firmám, které nemají vlastní energetická hospodářství.

„JUBILEJNÍ“ DOMOV PRO SENIORY BUDE 2 ROKY PLATIT JEN 22 PROCENT

Naše společnost uzavřela 2222. smlouvu na provozování distribučních zařízení, konkrétně na provoz trafostanice ostravského Domova Čujkovova, který se ve dvou objektech stará o 300 seniorů. Originální pořadové číslo smlouvy oslavili energetici netradičním dárkem: domovu pro seniory budou letos a příští rok účtovat ze smluvní částky jen 22 procent.

Domov Čujkovova, který je příspěvkovou organizací statutárního města Ostrava, však ve výsledku ušetří mnohem více, tak jako všichni zákazníci, kteří provoz o své distribuční zařízení svěří specializované firmě. „Zajišťujeme revize, které vyžaduje legislativa, pravidelnou kontrolu, údržbu i odstraňování menších poruch. Na tyto činnosti by jinak domov nebo jiný zákazník musel mít specializovaného zaměstnance nebo si na každou z nich najímat odborné firmy,“ vysvětluje vedoucí oddělení provozování distribučních zařízení společnosti ČEZ ES Robert Poljak, v čem spočívá hlavní přínos.

Potvrzuje to i ředitelka zařízení Magda Mertová: „My jsme tady proto, abychom se dobře postarali o seniory, to umíme a na to máme odborníky. Ale kdybychom si měli sami provozovat trafostanici, museli bychom zaměstnat člověka s příslušnou kvalifikací, a to by pro nás byla hodně drahá pracovní síla. Rádi jsme proto provoz trafostanice předali na bedra specialistů, je to pro nás výrazná úspora nákladů a zároveň můžeme být klidní, že je o tuto technicky složitou a zároveň pro provoz zařízení důležitou technologii dobře postaráno,“ říká ředitelka Domova Čujkovova Magda Mertová. A dodává, že má teď klidnější spaní. „Díky smlouvě o provozování nám ČEZ Energetické služby garantují, že nám v případě jakýchkoliv problémů s trafostanicí pomohou doslova kdykoliv, sedm dní v týdnu a 24 hodin denně. A v nouzových případech zajistí i náhradní zdroje, což je pro nás důležité, protože dodávky energie jsou pro provoz domova zásadní,“ dodala ředitelka.

Svěřování trafostanic do péče odborných firem je v poslední době trendem, například právě u domovů pro seniory či hendikepované nebo u firem, které nemají vlastní energetické hospodářství. „Majitelům se vynaložené náklady na tuto službu vyplatí například díky úsporám plynoucím z minimalizace výpadků dodávek elektřiny,“ říká generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby Rostislav Díža. „Dochází k tomu s ohledem na kvalitnější údržbu a optimalizaci chodu elektrického zařízení pro individuální potřeby zákazníka.“

Standardní rozsah nabízené služby v sobě zahrnuje provádění pravidelné údržby a revizí podle platné legislativy, držení nepřetržité pohotovosti 24 hodin sedm dní v týdnu pro případy neočekávaných poruch a havárií, provádění oprav a rekonstrukcí na elektrickém zařízení, zajištění provozní manipulace, realizaci plánované i operativní výměny transformátorů v režimu nepřetržité pohotovosti a zajištění plánovaného nebo operativního nasazení zdroje náhradního napájení.