Stavba na "jedničku"

12. 9. 2013

Ochrana před bleskem a přepětím – PZP Třanovice

Stavbu pod názvem „Ochrana před bleskem a přepětím – PZP (podzemní zásobník plynu) Třanovice“ jsme realizovali pro investora RWE Gas Storage, s.r.o. Tuto zakázku jsme získali v soutěži vypsanou výše jmenovaným investorem, kde hrála vysokou roli i kvalifikace, reference a celkové odborné zkušenosti uchazeče. Tedy nejnižší nabídková cena nebyla 100% váhou a hodnotícím kritériem vedoucím k úspěchu v soutěži.

Podzemní zásobník plynu (PZP) v Třanovicích je svým objemem 530 mil. m3 druhý největší v ČR a jedná se o významné uložiště zemního plynu s denním těžebním výkonem až 8 mil. m3.

Účelem našeho díla bylo vybudování nové komplexní ochrany před bleskem a přepětím celého areálu PZP dle současných platných norem a nařízení. Tohoto bylo dosaženo instalací speciálních izolovaných hromosvodů předního výrobce DEHN+SÖHNE na jednotlivých objektech technologie PZP a zároveň instalací svodičů bleskových proudů a přepěťových ochran k zajištění ochrany důležitých datových rozvodů řídicího systému, kabelových rozvodů a hlavních rozvoden NN zajišťující provoz PZP. Bylo nutné zasáhnout i do hlavní uzemňovací soustavy objektu PZP. Montáže byly prováděny často v zóně označované jako Ex0, což je zóna s vysokým nebezpečím výbuchu a tak bylo nutné dodržovat přísná bezpečnostní kritéria zaměřená jak na kvalifikaci osob a dodržování pracovních postupů, ale i na jejich technické vybavení jakými bylo nářadí a speciální OOPP. Celá zakázka byla realizována v prostředí podléhajícímu přísnému režimu státní báňské správy. V roce 2012 jsme získali potřebné oprávnění ČBÚ, které jsme si letos rozšířili až na současnou vysokou kvalifikaci E0, C0 - C8.

Máme za sebou další z mnoha úspěšně realizovaných staveb úseku Energetické stavby a nezbývá než poděkovat všem našim zaměstnancům a partnerům podílejících se na realizaci za zdárný průběh stavby a za dosaženou vysokou úroveň kvality. Naše společnost ČEZ Energetické služby si tak může připsat další zajímavou a úspěšnou referenci.