Ve Vítkovicích běží projekt "Letní odstávka"

13. 6. 2014

Teplárna Vítkovice rokem 2014 vstupuje do projektu "Letní odstávka". Cílem tohoto projektu je provozovat teplárnu v rámci kalendářního roku maximálně efektivně, tzn. v maximální možné míře kogeneračně s vysokou účinností vyrábět teplo a elektřinu.

Podstatou projektu je, že v letním období, kdy jsou dodávky tepla minimální, nejsou provozovány uhelné kotle a není s nízkou účinností vyráběna elektřina. V tomto období je tedy odstavena z provozu kotelna spalující černé uhlí a nejsou provozovány turbogenerátory.

Na zákazníky, kteří odebírají teplo i v letním období, "Letní odstávka" samozřejmě nemá žádný dopad, protože potřebné teplo je vyráběno v plynové kotelně a v kogeneračních jednotkách spalujících zemní plyn.

Pro lokalitu Ostrava-Vítkovice tento projekt přináší podstatné snížení produkce a emisí prachu, oxidů síry a oxidů dusíku, snížení emisí CO2 a CO jak hlavně v letním období, tak samozřejmě sumárně v celém roce. Dále výrazně poklesne hluková zátěž nejbližšího okolí, zejména Vítkovické nemocnice, kdy po dobu "Letní odstávky" je zátěž téměř nulová.

Pro společnost tento projekt přináší snížení čerpání emisních stropů a povolenek CO2, zvýšení celkové hrubé marže, ale i úsporu nákladů na opravy a údržbu využitím vlastních lidských zdrojů v rámci drobných oprav a udržování.

"Letní odstávka" byla v roce 2014 zahájena 26. 5. a ukončení je plánováno na měsíc říjen.

Jak již bylo zmíněno, výrobu tepla v letním období zajišťují převážně kogenerační jednotky. Jedná se o dvě nově instalované kogenerační jednotky na zemní plyn. Tyto jednotky, každá o instalovaném elektrickém výkonu 1 560 kWe a tepelném výkonu 1 666 kWt, doplněné o dva plynové kotle s jmenovitým tepelným výkonem 3,5 MWt a 1,95 MWt, jsou nainstalovány do prostor bývalé kotelny přímo v areálu Teplárny Vítkovice. Kogenerační jednotky jsou moderním a ekologicky šetrným zařízením, které vyrábí elektřinu společně s teplem, tj. pracují s téměř 90% účinností využití paliva. Majitelem a investorem nově instalovaného zařízení je společnost ČEZ Energo, s.r.o. Generálním dodavatelem stavby byla společnost ČEZ Energetické služby, s.r.o. a i přes napjatý harmonogram byly dodrženy plánované termíny i rozpočet.

S provozováním kogeneračních jednotek začala společnost ČEZ Energo, s.r.o., dceřiná společnost ČEZ, a. s., v roce 2011 v 17 lokalitách a s celkovým instalovaným elektrickým výkonem 12 MWe. V současnosti je teplem z 83 kogeneračních jednotek zásobováno 39 lokalit a celkový instalovaný elektrický výkon tak dosáhnul hodnoty 46,2 MWe. Všechny jednotky jsou napojeny na centrální dispečink ve Výčapech, který optimálně řídí jejich provoz.