Výměna přístrojových transformátorů Důl Karviná, závod Lazy

4. 9. 2014

V červenci 2014 jsme realizovali stavbu pro Dalkia Industry CZ, a.s. - Důl Karviná, závod Lazy, Orlová Lazy. Jednalo se výměnu 3 ks přístrojových transformátorů proudu 110 kV (PTP) a 3 ks přístrojových transformátorů napětí 110 kV (PTN).

Přístrojové transformátory  proudu i napětí  byly staré cca 35let. V některých případech byly netěsné a z hlediska  mechanického poškození a diagnostiky se již pohybovaly na hranici životnosti.

Dle schválené realizační projektové dokumentace byla provedena oprava 3ks PTP a PTN v poli V 675 prostou výměnou dle technické specifikace. Tato prostá výměna zahrnovala  demontáž stávajících PTP a PTN  včetně likvidace 4ks dle zákona o odpadech a montáž nových PTP a PTN včetně silového připojení a potřebných montážních úprav. Zde byly doplněny pouze přístrojové svorky pro PTN. Ostatní armatury byly repasovány a znovu použity. Tyto přístrojové transformátory slouží mimo jiné k fakturačnímu měření, tzn.  že PTP a PTN musely být  cejchovány s ověřením stanoveného měřidla a doložením kalibračního protokolu. Tato kalibrace byla provedena až po montáži přímo na rozvodně. Dále byla vyměněna kompletní kabeláž mezi transformátory a přechodovou skříní. Po samotné výměně byla provedena kontrola nastavení ochran servisním technikem.

Na žádost objednatele byl 1 ks PTP a 1 ks PTN  ponechán jako náhradní. Tyto měniče byly bezpečně uloženy v prostoru rozvodny R 110 kV Lazy a zajištěny proti pádu a úniku oleje v záchytné vaně.

Pracovníci ČEZ ES výměnu provedli včas a ve stanoveném termínu podle předem schváleného a odsouhlaseného harmonogramu stavby. Byl kladen velký důraz na dodržování BOZP při práci na elektrickém zařízení a na zařízení v blízkosti pod napětím.