Pokud jste v předpisu SIPO nenašli zálohu na elektřinu, nebo je tato záloha nižší než obvykle, je to tím, že jsme Vám do záloh zohlednili příspěvek státu na energie tzv. úsporný tarif a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie (POZE). Více informací v textu níže

 

Brno má další unikát. Turbínu

Brno – Na odkalištích, řekách s vyšším spádem nebo nádržích v areálech menších elektráren může v budoucnu fungovat kaskádová vírová turbína. Unikátní stroj včera představil tým vědců z Vysokého učení technického, který na jeho vývoji pracoval dva a půl roku.

Současné vírové turbíny už požadavkům nestačí. „Také se u nich rychle opotřebuje materiál. Navíc bylo potřeba vyvinout turbíny pro vyšší, až šestimetrové, spády vody,“ vysvětlil důvody vzniku stroje vedoucí týmů František Pochylý. Brněnská technika na novince pracovala společně se skupinou ČEZ. „Škola měla teoretické znalosti a my jsme zase věděli, jak je vše potřeba řešit v praxi,“ sdělil koordinátor výzkumu a vývoje ČEZ Aleš Laciok.

Dodal, že ve srovnání s klasickou Kaplanovou turbínou je jejich konstrukčně jednodušší, dá se namontovat výrazně levněji a na malé vodní toky. „Je to velká výhoda. Díky tomu je dostupnější pro investory, kteří staví malé vodní elektrárny,“ poznamenal Laciok.

Vývoj novinky určené pro Jezerní potok v Jeseníkách stál zhruba tři miliony korun. S prací na prototypu vědci chtějí pokračovat. Využití vynálezu v České republice podle vědců podporuje skutečnost, že většina vodní energie se vyrábí právě na řekách, které mají spád přes pět metrů. První vírovou turbínu vyvinul Pochylý už před třinácti lety. Využitelná je ale jen na tocích se spádem do tří metrů. „Časem se ale ukázalo, že je potřeba i turbína, která by fungovala na větších spádech vody,“ podotkl Pochylý.