6. 6. 2022

109. ČEZ Primátorky pomohly lidem s epilepsií

Všichni účastníci Primátorek, legendárního veslařského souboje na Vltavě, i letos svou energii věnovali pro dobrou věc. Pohybem se pomáhalo jak na závodní trati, tak i na břehu. Společně „odveslované“ body převedla Nadace ČEZ na finanční dar ve výši více než 203 tisíc korun.

Návštěvníci Primátorek si na speciálním veslařském trenažéru v ČEZ Energy zóně mohli vyzkoušet, co prožívají závodníci na vodě, a zároveň svým pohybem podpořili Společnost E. Ta dodává lidem s epilepsií a jejich blízkým sílu zvládat náročné životní situace s touto nemocí. Stejně tak svou energií přispěli i profesionální sportovci. Celkem se na vodě i na břehu vysportovalo 203 239 korun – samotné závody vynesly 132 532 korun, trenažér pak 70 707 korun.

„Primátorky jsou významnou sportovně-společenskou událostí s více než stoletou tradicí. Každoročně přilákají tisíce diváků ať už přímo na pražskou náplavku, nebo k televizním obrazovkám. A proto je skvělé, že nejen každý závodník, ale i každý návštěvník může pomáhat pohybem. Finance, které se během víkendu vybraly, použije Společnost E na nová tréninková místa v sociálním podniku Aranžérie,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ

„Naším hlavním cílem je začlenění osob s epilepsií do společnosti. Boříme mýty, které epilepsie provází, a usilujeme o změnu pohledu veřejnosti na lidi s touto nemocí. Aranžérie je fungující sociální podnik, který plní svůj cíl, a tím je zlepšovat život lidem s epilepsií,“ dodává Alena Červenková, ředitelka Společnosti E.

ČEZ Primátorky se letos jely pod generálním partnerstvím Skupiny ČEZ. Ta je partnerem této akce dlouhodobě, nyní se stala i jeho titulárním partnerem.

Mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem je nástroj, díky kterému má každý možnost pomáhat vlastním pohybem nejen sobě, ale také druhým, kteří naši pomoc potřebují. Aplikace je ke stažení zdarma a funguje jako běžný sporttracker, tedy měří údaje jako rychlost, čas, tempo nebo vzdálenost, ale navíc generuje body, které může uživatel kdykoliv věnovat některému z aktuálně nabízených projektů. Pokud uživatelé svým pohybem nasbírají dostatečný počet bodů, Nadace ČEZ projekt finančně podpoří. Aktuálně nabízí aplikace 26 sportovních aktivit, a to od těch běžných, jako je běh, chůze nebo jízda na kole, až po ty méně obvyklé, jako je chůze s kočárkem nebo plogging (běh spojený se sbíráním odpadků).

Společnost E dodává lidem s epilepsií a jejich blízkým sílu zvládat náročné životní situace. Epilepsie není na první pohled vidět, stejně jako obtíže, které lidem přináší do života. Společnost E je pomáhá mírnit stejně tak, jako pociťovanou diskriminaci a stigmatizaci lidí s epilepsií. Ukazuje, že i s epilepsií jde žít dobrý život. Pro lidi s epilepsií nechce žádné výhody, ale ani žádné nevýhody. Společnost E poskytuje poradenství, pořádá besedy a webináře, tábory pro děti s epilepsií a provozuje také sociální podnik – květinovou dílnu.