1. 4. 2023

Aprílové Velikonoce u návštěvníků Informačního centra Elektrárny Ledvice uspěly

Ledvice – Velký úspěch měly u 152 návštěvníků + dvanáctičlenné již dříve objednané exkurze z ústecké ZŠ v Neštěmicích aprílové Velikonoce v  Informačním centru klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Na děti, co zavítaly s rodiči na prohlídku, totiž čekalo velikonoční tvoření a různé soutěže. Například spočívaly v tom, že se snažily poslepu správně přilepit zajíčkovi ocásek, házely míčky na cíl a případně absolvovaly i slalom mezi permoníky a průlez starou důlní štolou s obarvenými vajíčky na polévkové lžíci. Ta naštěstí byla gumová, takže paní uklízečku žádná práce se stíráním žloutků a bílků nečekala.

„Tak vysoká návštěvnost nás potěšila. S dětmi přišli jak zaměstnanci elektrárny, tak i rodiče z blízkého i vzdálenějšího okolí. Jsme rády, že se nám podařilo připravit celodenní program pro rodiny s dětmi a všichni si užili naši podobu vítání svátků jara,“ uvedla za tým průvodkyň, které se na místě dětem věnovaly, Dana Daňková. Jak dodala, na děti čekal suterén plný her a různých soutěží nejen s velikonoční, ale i energetickou tématikou. „Například musely se zavázanýma očima správně přilepit ocásek zajíčkovi, proběhnout mezi permoníky s vajíčkem na lžíci či si vyzkoušely, jak se skáče po energetické panákovi namalovaném trvale na podlaze.“ Hlavně maminky pak pomáhaly ve velikonoční dílničce svým ratolestem s papírovou tvorbou čehokoliv, co ve finále připomínalo krásné zajíčky, malované kraslice, slepičky, kytičky a podobně.

Se Štěpánem a Terezkou přijela do infocentra z Vysoké Pece na Chomutovsku Monika Solarová. „Moc se nám tu líbí, je to moc hezký,“ pokyvoval spokojeně hlavou malý Štěpán, který si vyzkoušel snad vše, co infocentrum k dětským nejen velikonočním hrátkám nabízelo. „A také musíš dodat, že taťka tu pracuje jako operátor bloku, tak jsme se přijeli podívat na jeho elektrárnu,“ doplnila ho maminka Monika. I Tereza spokojeně pokyvovala hlavou, jen místo velikonočního zajíce se snažila podle své plyšové předlohy vytvořit papírovou koalu.

„Děkujeme za krásný den pro děti, Míša a Dora Gondekovi z Liběšic u Žatce“; „Děkujeme za moc příjemné odpoledne, zdravíme z Litvínova“; „Byli jsme velice překvapeni, moc dobře připravená akce. Líbila se nám, včetně bezva filmu 3D. Rodina Hořákových.“ Tolik namátkou zápisy z 1. dubna v „pamětním bloku“ návštěvníků. Bohužel litvínovští pisatelé neuvedli svá jména a rodina Hořákových pro změnu odkud do Informačního centra klasické energetiky v Elektrárně Ledvice přijela.

„I  tak si těchto zápisů velmi ceníme. Jsou důkazem, že tematické akce v našem ledvickém infocentru mají u veřejnosti úspěch. Ať už to byly vánoční trhy chráněných dílen z okolí, halloweenské tvoření pro děti nebo nedávné večerní prohlídky na rozhlednu, které tuto zimu absolvovalo 631 osob. Tentokrát jsme k  nám pozvaly rodiny s dětmi, aby u nás oslavily blížící se velikonoční svátky, a jak je vidět, opět jsme se jejich zájmem a pochvalnými slovy trefili do černého,“ poznamenala  Kateřina Bartůšková, vedoucí Informačních center Skupiny ČEZ.

Infocentrum Elektrárny Ledvice je zaměřené na klasickou energetiku a je jediné svého druhu v ČR. Tematicky doplňuje ostatní infocentra Skupiny ČEZ věnující se jaderné energetice a obnovitelným zdrojům. Návštěvníky přitom seznamuje s končící érou doby uhelné. Elektrárna Ledvice, respektive její moderní, vysoce ekologický výrobní blok s nadkritickými parametry, tuto éru jako poslední definitivně uzavře. V současné době ovšem pomáhá ještě řešit energetickou nezávislost České republiky.

Infocentrum nabízí tři patra nabitá zážitky a poznáním. Na návštěvníky tu čeká interaktivní expozice plná virtuálních prvků a audiovizuálních technologií, díky jimž každý pozná, jak taková elektrárna vlastně funguje. Na jeho webu www.cez.cz/ledvice se mohou také zaregistrovat zájemci o výstup na nejvyšší rozhlednu v České republice. Pochopitelně jsou zde zveřejňovány i novinky co se prohlídek týče, tedy i předem naplánované tematické akce, které jsou pro veřejnost zdarma, stejně jako rozhledy ze 140 metrů nad zemí z ochozu severní podpůrné věže kotelny výrobního bloku 6.