26. 7. 2016

Azylový dům ve Vysokém Mýtě otevřel nové Centrum pro děti

Azylový dům pro ženy a matky s dětmi ve Vysokém Mýtě otevřel nové Centrum pro děti. Veřejnosti jej poprvé představil na dni otevřených dveří v pátek 22. července. Centrum poslouží k rozvoji inspirativního a podpůrného zázemí a rozšíření možností aktivního trávení volného času pro dětské klienty i jejich maminky. Na jeho vybudování přispěla Azylovému domu Nadace ČEZ částkou téměř 200 tisíc korun.

Centrum pro děti v Azylovém domě ve Vysokém Mýtě, jenž poskytuje zpravidla maximálně roční podporu a pomoc ženám a matkám s dětmi v tíživé životní situaci, bylo vytvořeno revitalizací jednoho z tamních bytů a každý všední den jej na zhruba čtyři hodiny denně povede odborně vyškolený pedagogický pracovník. „S provozem dětského centra máme dobré zkušenosti. Jedno provozujeme i v Městském azylovém domě pro ženy a matky s dětmi v Pardubicích, a jsme moc rádi, že teď pomůže naší činnosti i ve Vysokém Mýtě. Jeho posláním je předcházet sociálnímu vyloučení dětí ze znevýhodněného prostředí prostřednictvím nadstandardních výchovných, vzdělávacích i herních volnočasových aktivit, zaměřených na všestranný rozvoj dětí jako individuálních osobností,“ uvedl Jiří Pitaš, ředitel mateřské organizace SKP-CENTRUM.

Provoz Centra pro děti ve Vysokém Mýtě bude rozdělen do dvou bloků. Dopolední se zaměří zejména na rozvoj spolupráce mezi dětmi předškolního věku, jejich vzájemné komunikace, samostatnosti i motoriky. Odpolední práce se školáky bude zaměřena především na přípravu do školy, nácvik rizikových situací i pestrou nabídku zábavných volnočasových aktivit.

Náklady na vybudování Centra pro děti se vyšplhaly na 198 441 korun, které Azylovému domu pomohla uhradit Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, jež je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Centrum podpoří desítky dětí i jejich maminek z azylového domu v plynulé integraci do běžného způsobu života. Jeho vliv na kladný osobnostní rozvoj předškoláků i školáků se osvědčil v Pardubicích, a rádi jsme proto pomohli k jeho vzniku i ve Vysokém Mýtě,“ sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Kontakt:

Nadace ČEZ                                       Skupina ČEZ                             SKP-CENTRUM, o.p.s.

Daniel Novák                                      Šárka Beránková                               Jan Klika

Tel: 724 446 611                                Tel: 602 415 282                                Tel: 773 092 585

daniel.novak01@cez.cz                 sarka.berankova@cez.cz                fundraiser@skp-centrum.cz

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz