12. 8. 2017

Bouřky a vichřice způsobily stovky poruch na vedení vysokého a nízkého napětí

Opakované atmosférické bouře doprovázené silným větrem a na mnoha místech i vichřicí zaměstnaly od středeční noci energetiky na zásobovacím území ČEZ Distribuce. Zasaženy byly téměř všechny regiony. Nejvážnější situace byla na severní a střední Moravě a ve východních Čechách. Také v regionu severních a středních Čech způsobily bouřky nemalé škody, poruchy se zde ale energetikům poměrně rychle podařilo opravit a dodávky elektřiny obnovit.

Nejsložitější situace byla ve čtvrtek ráno na severní a střední Moravě. Dispečink ČEZ Distribuce evidoval poruchy na vedení vysokého a nízkého napětí především na Opavsku, Ostravsku a Olomoucku. V průběhu dne přibyly poruchy ve středočeském regionu na Kolínsku a Kutnohorsku, další poruchy následkem bouřky a vichru vznikaly na severu Čech na Litoměřicku a Děčínsku. V těchto lokalitách se situace velmi brzy stabilizovala a během čtvrtka se podařilo všechny poruchy opravit a dodávky obnovit.

lBěhem pátku opakované bouřky postihly také východní Čechy a zde je situace nejsložitější především na Náchodsku a Turnovsku. Během dne se podařilo řadu obcí připojit, v současné době (sobota večer) jsou v terénu stále stovky pracovníky a pracují na obnovení dodávek v obcích Bohuslavice, Žacléři i Maršově u Úpice. Zde se již pracuje na obnovení dodávek z hladiny vysokého napětí, dále se pak bude pokračovat na linkách nízkého napětí.

Od noci za středy na čtvrtek dosud vyjížděly do terénu stovky pracovníků poruchových čet, byly povolány subdodavatelské firmy a jednotlivé čety se přesouvaly a nadále přesouvají z oblastí, kde bouře neškodila. Práci montérům i technikům stěžoval často nepřístupný terén, mnohdy se s těžkou technikou k poruše nemohly čety dostat, či nebyly z bezpečnostních důvodů vpuštěny hasiči.l

Nejčastější příčinou poruch byl úder blesku do vedení, pád stromů a větví do vedení. Silná vichřice lámala jak izolátory, tak i stožáry vysokého a nízkého napětí. Bez elektřiny se ocitly desetitisíce domácností na zásobovacím území ČEZ Distribuce.

Škody na distribučním zařízení v současné době nejsou vyčísleny. Prioritou je obnovit dodávky elektřiny všem klientům co nejdříve.

Žádáme všechny obyvatele v dotčených lokalitách o trpělivost a pochopení, děláme vše pro to, aby dodávky byly obnoveny co nejdříve.

Pro hlášení poruch je k dispozici bezplatná linka 800 850 860.