29. 8. 2020

Cenu Nadace ČEZ na FolkFestu získali mohelničtí Vodníci

Cenu Nadace ČEZ na prvním ročníku festivalu FolkFest vyhráli domácí Vodníci. O držitelI trofeje nového festivalu, který nahradil legendární Mohelnický dostavník, rozhodli svým hlasováním diváci.

Poslední prázdninový víkend patřil v Mohelnici už tradičně folkové, country a trampské hudbě. Mohelnický dostavník, který vloni uzavřel svou kapitolu 44. ročníkem, nahradil nový festival FolkFest. Pořadatelé navázali na tradici Dostavníku mimo jiné vystoupením plejády hvězd od Nezmarů přes Kameloty, Druhou trávu a Žalmana a zároveň připravili několik novinek, například soutěž o Cenu Nadace ČEZ pro mladé talentované kapely a interprety.

Dřevěnou sošku nakonec získala místní kapela, která před lety vznikla z talentovaných žáků mohelnické Základní školy Vodní a pojmenovala se Vodníci. Se svým výkonem přesto moc spokojení nebyli. „Naposledy jsme společně hráli právě před rokem na posledním Dostavníku. Pak jsme se věnovali škole, většina z nás má navíc své hudební projekty, a těšili jsme se na společné hraní na letošních festivalech. To ale zhatil koronavirus, takže po roční pauze ještě nejsme sehraní,“ vysvětlil členové kapely.

Diváci i partneři festivalu si přesto novou soutěž pochvalovali. „Těší nás, že jsme dali mladým kapelám šanci zahrát si na velké hudební akci. Určitě jim to pomůže do budoucna,“ řekl po předání ceny vítězům mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Spolu s Vodníky o diváckou cenu usilovali Iris & Kross (Praha), The Addams Sisters (Moravičany), René Matlášek (Ostrava) a Samuel Rychtár (Brno). Ti získali ceny a gratulace od dalších partnerů festivalu. „I když se akce mohla zúčastnit jen tisícovka lidí, nálada byla úžasná. Sám jsem na Mohelnický dostavník jezdil ještě jako kluk, spal jsem tady ve stanu a jednou i na pódiu. Potěšilo mě, že i letos jsem tady viděl spoustu mladých lidí a dokonce i dětí,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Zahradníček.

„V Mohelnici máme výtopnu, která zásobuje teplem většinu obyvatel města, provozujeme tady i kogenerační jednotku. V nedalekém Zábřehu sídlí callcentrum ČEZ Distribuce a v Loučné nad Desnou provozujeme přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně. Takže jsme rádi, že jsme jako dobří sousedé pomohli na svět novému festivalu, který navázal na tradici legendárního Mohelnického dostavníku, nabídl opravdové hudební lahůdky a zároveň dal šanci mladým kapelám,“ řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.