26. 11. 2013

ČEZ Distribuce provedla zásadní krok ke zvýšení spolehlivosti dodávek elektřiny pro obyvatele Velkých Karlovic

V polovině listopadu dokončila společnost ČEZ Distribuce uložení části vedení vysokého napětí do země a vystavěla novou dálkově ovládanou spínací stanici. S posílením vedení z dřívějška tak bude celá oblast odolnější proti výpadkům dodávky elektřiny.

Technické řešení spočívá v náhradě venkovního kabelovým vedením vysokého napětí uloženým v délce 1,7 kilometru do země. Jedná se o úsek, který vede zalesněným terénem a docházelo zde k častým pádům stromů na elektrické vedení. Přerušení vedení právě v tomto úseku ovšem znamenalo, že celé Velké Karlovice a rekreační oblast Kasárna, která už je na Slovensku, byly bez proudu. Přitom se jednalo se o stromy, které rostly mimo ochranné pásmo, takže jsme je nemohli pokácet či ořezat. Toto již nehrozí.

Výhodou je i nová spínací stanice, která je ovládána „na dálku“. Právě dálkovým ovládáním je možno z dispečerského pracoviště přepínat napájení Velkých Karlovic a dalších obcí na vedení od Rožnova pod Radhoštěm nebo na vedení od Vsetína. Každé vedení samostatně zvládne celou zátěž bez problémů. Při poruše na jednom vedení dispečer na dálku přepne napájení na druhé vedení. Dálkové ovládání je rychlé a obyvatelé nemusí čekat na příjezd poruchové čety.

Spínací stanice plní i další důležitou roli. Z této stanice vedou nyní tři samostatné větve pro napájení různých částí Velkých Karlovic. To znamená, že dojde-li někde k poruše, dispečer na dálku „vidí“ na kterém ze tří paprsků se tak stalo. Vadnou část dálkově odpojí a zbylé větve pracují bez omezení.

Kalamitám nezabráníme, ale toto řešení nám umožní výrazně snížit počet poruch. A ty poruchy, které přece jenom vzniknou, budou na menším území a také jejich délka bude kratší.

Distribuční soustava čítá jen na Moravě přes 10 000 kilometrů vedení vysokého napětí a přes 24 500 kilometrů vedení nízkého napětí obě v rozvinuté délce, dále přes 620 000 podpěrných bodů (sloupy či jinak umístěné konzoly) a přes 11 000 transformátorů.