10. 6. 2022

ČEZ na prázdniny otevře čisté jihočeské zdroje. Zve do Temelína i na Lipno

Nejdříve si elektrárnu prohlédnout virtuálně a pak si ji projít ještě reálně. ČEZ totiž o prázdninách pro veřejnost otevírá Jadernou elektrárnu Temelín. V omezených skupinách budu pravidelné exkurze do provozu největšího českého bezemisního zdroje probíhat v pátek, sobotu a neděli. Na prohlídku ČEZ zve běžné návštěvníky, přijet mohou ale i cyklisté nebo vyznavači elektrokol. Registraci spouští už od tohoto pondělí. Podobné prázdninové exkurze připravuje i do jihočeské vodní elektrárny Lipno I.

Tříhodinový program začíná v Infocentru Jaderné elektrárny Temelín virtuální prohlídkou tzv. ReakTour.

„Během ní se návštěvníci dostanou do nejstřeženějších míst elektrárny, jako je například reaktorový sál, sklad čerstvých palivových souborů nebo velín. Poté virtuální realitu vystřídá ta skutečná, kdy se účastníci exkurze projdou přímo střeženým areálem elektrárny, podívají se například do skladu použitého paliva nebo přímo do chladicí věže,“

říká Kateřina Bartušková, vedoucí informačních center Skupiny ČEZ.

Zájemci se mohou na exkurzi přihlásit na webové stránce Infocentra | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz) a to nejpozději s týdenním předstihem. „Počet míst jedné exkurze je omezen na šestnáct. Termínů je sice dost, ale na základě předchozích zkušeností očekáváme poměrně velký zájem,“ doplnila Kateřina Bartůšková.

Celkově tak na prázdniny energetici připravili 36 termínů s kapacitou 576 míst. Prohlídka areálu je určená pro osoby starší 15 let. Ti co přijedou na elektrokolech mohou navíc své bicykly nabít přímo bezemisní jadernou elektřinou. Před infocentrem totiž energetici mají dobíjecí stanici pro čtyři elektrokola. Zájemci si mohou v zámeckém parku projít ptačí stezku nebo nakouknout do útrob včelích úlů. První exkurze začíná už v pátek 1. července.

V jižních Čechách podobný program ČEZ připravuje také pro vodní elektrárny Lipno I. I tady se zájemci budou moci během prázdnin podívat útrob vodní elektrárny, jejíž čistá elektřina je například důležitá pro regulaci výkonu v české přenosové soustavě.