19. 8. 2021

ČEZ podporuje olympioniky, kteří v Tokiu doplatili na nákazu covid-19

Skupina ČEZ dlouhodobě podporuje přípravu českých olympioniků. Nejinak je tomu i letos. O rok odložená letní olympiáda v Tokiu však některým sportovcům přesto neumožnila se her aktivně zúčastnit.

Kvůli nákaze nemocí covid-19, kterou odhalily testy až přímo v Tokiu, nemohli do soutěží vůbec nastoupit beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková, stolní tenista Pavel Širuček a cyklista Michal Schlegel. Plážový volejbalista Ondřej Perušič sice do turnaje se zpožděním nastoupil, ale po neúčasti v prvním zápase nepostoupili s Davidem Schweinerem ze základní skupiny. Právě tyto olympioniky se ČEZ – nad rámec běžné spolupráce s Českým olympijským výborem – rozhodl podpořit.

„Dvacet let podporuje ČEZ přípravu českých olympioniků. Víme tak, jak je pro sportovce těžké, pokud mnohaletou přípravu nemohou v rozhodující okamžik zúročit na té nejvýznamnější akci. To bohužel letos postihlo i několik českých sportovců, kteří se kvůli nákaze covid-19 nemohli plně zapojit do soutěže. ČEZ rozhodně nechce soudit, kdo co zavinil. To není naše role. Cítíme jen morální povinnost i nadále podpořit tyto sportovce a vytvořit jim podmínky pro přípravu, aby se mohli i nadále věnovat špičkovému sportu a lépe se vyrovnat s tím, co je postihlo,“ říká Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

„Je to první konkrétní podpora reagující na covidové problémy, které postihly mezi jinými sportovci i reprezentanty v beachvolejbale. Osobně to vnímám jako skvělé gesto v lidské rovině směrem k hráčům a zároveň jako prohloubení stávající spolupráce mezi Českým volejbalem a ČEZ,“ dodává Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu.

ČEZ podporuje sportovce dlouhodobě, a proto jim přispěje částkou obvyklou tak, aby se mohli plnohodnotně věnovat přípravě na důležité sportovní akce a šampionáty a nebyli omezeni nejen v rámci tréninku, ale aby si mohli dovolit také servis, který ke svým výkonům potřebují, i na závodech samotných.