11. 8. 2022

Děti odstavily jaderný reaktor

Netradiční zážitek připravili v Temelíně pro děti svých zaměstnanců. Ty si totiž mohly na simulátoru samy odstavit jaderný reaktor. Manipulace, která se poštěstí pouze pár lidem v České republice, byla součástí programu letního příměstského tábora v Jaderné elektrárně Temelín. Netradiční benefit připravili energetici ve třech termínech pro děti svých zaměstnanců. Celkově se ho zúčastnila devadesátka dětí ve věku od 3 do 15 let.

Pomoci zaměstnancům s hlídáním dětí a současně umožnit poznat zaměstnání svých rodičů. To jsou hlavní motivy, které vedou ČEZ k pořádání dětského příměstského tábora. Ve třech týdenních turnusech se ho letos zúčastnila devadesátka dětí.

„Letní prázdniny pro nás patří k nejnáročnější části roku. Běží odstávka a naši pracovníci i dodavatelé jsou hodně vytížení, řada z nich má omezený prostor pro vybrání dovolené. Proto se snažíme zaměstnancům s menšími dětmi pomoci s jejich hlídáním,“

říká Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

O netradiční benefit je mezi zaměstnanci velký zájem. Kapacita tábora byla naplněna už půl roku před jeho začátkem. Pro velký zájem letos navíc energetici přidali ještě třetí turnus. Nakonec tak do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín mohli děti vozit všichni zájemci.

A spokojeny byly i samotné děti. „Jsem tady potřetí a moc se mi tu líbí. Mám tady už kamarády, se kterými jsem tu byl minulý rok a jindy se nevidíme,“ říká devítiletý Kristiánek Průka.

Pětiletou Elišku Pokornou zaujalo prostředí simulátoru. „Líbí se mi tady všechny ty světýlka,“ poukázala Eliška na stovky prosvětlených tlačítek.

Organizátoři pro děti připravili pestrý program. Vedle spousty her je čekaly i výlety do ZOO, na zámek Hluboká nad Vltavou nebo třeba kopání a setkání s dalšími dětmi z jiných táborů. Zkušený záchranář dětem ukázal, jak dávat první pomoc, temelínští hasiči jim představili svoji techniku a připravili pěnovou koupel.

„V tomto týdnu jsme se věnovali spíše pohybovým hrám. Měli jsme opičí dráhu, přenášení, ale i hry s jemnou motorikou. Děti rády navlékají různé korálky, které mohou vzít rodičům domů, takže udělají radost nejdřív sobě a pak i rodičům,“

uvedla Kateřina Staňková, vedoucí tábora.

Jaderný příměstský tábor probíhá i v dukovanské elektrárně. Zde se ho ve dvou turnusech zúčastnila padesátka dětí.