12. 11. 2021

Distribuční maturita v Ostravě: stříbro a bronz pro studenty z regionu

Oblíbená Distribuční maturita, která je pro studenty elektro oborů středních škol mimořádnou příležitostí nahlédnout pod pokličku práce energetiků, se po loňské covidové pauze opět vrátila do Ostravy. V závěrečném testu byl nejúspěšnější Petr Kutlvašr ze Střední průmyslové školy Třebíč, další místa na pomyslných stupních vítězů obsadili studenti z Moravskoslezského kraje. Druhý skončil Martin Jurčík ze Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky Ostrava, třetí místo putuje díky Matěji Bělicovi do Středního odborného učiliště stavebního Opava.

Společnost ČEZ Distribuce připravila pro studenty svých partnerských škol tři dny plné poznávání všeho, co souvisí s distribucí elektřiny. Odborníci jim v učebnách i moderních rozvodnách pomáhali osvojit si znalosti a dovednosti, které využijí nejen u maturity nebo vysokoškolského studia, ale i na začátku pracovní kariéry.

Studenti absolvovali několik teoretických lekcí o řízení distribuční soustavy, výrobnách, elektrických stanicích a práci pod napětím. Největší zájem vzbudily jako tradičně exkurze v moderních rozvodnách v Albrechticích a v Ostravě.

Ostravské Distribuční maturity se zúčastnilo 26 studentů především z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. „Byla to skupina moc šikovných mladých lidí se zájmem o energetiku. V loňském roce se nám bohužel nepodařilo kvůli epidemické situaci akci uskutečnit v tradičním formátu a musela se přesunout do on-line formátu. O to více nás těší, že jsme se letos mohli se studenty setkat osobně,“ říká za organizátory Lucie Urbánková, specialistka ČEZ pro nábor zaměstnanců.

Jedním z hlavních dlouhodobých cílů Distribuční maturity je podpořit zájem mladých lidí o technické obory. „Studenti během tří dnů absolvovali teoretické lekce i praktické ukázky na našich moderních rozvodnách. Středoškoláci díky tomu získali znalosti a zkušenosti, které se jim hodily nejen při závěrečném vědomostním testu, ale věřím, že je zužitkují i při studiu a následně v praktickém životě,“ věří Martin Klacián, náborový specialista z útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ.

Energetické maturity Skupiny ČEZ, ať již jsou zaměřené na klasickou či jadernou energetiku, případně distribuci vyrobené elektrické energie, probíhají již čtrnáctým rokem. Vždy se jedná o třídenní program s odborníky se semináři a praktickými ukázkami určený vybraným žákům z partnerských škol Skupiny ČEZ zaměřených na elektrotechniku a energetiku. Kromě Distribuční maturity, která se koná v Kladně, Ostravě a Hradci Králové, jsou to ještě Energetická maturita zaměřená na klasickou energetiku (v Elektrárně Tušimice) a Jaderné maturity (v Temelíně a Dukovanech).