17. 8. 2019

Do Temelína vyrazili za palivem

Třiačtyřicet kontejnerů s použitým palivem „čekalo“ na návštěvníky Jaderné elektrárny Temelín. Těm totiž jihočeská elektrárna nabídla jedinečnou možnost podívat se přímo do skladu, kde je použité palivo ve speciálních kontejnerech umístěno. Během dne otevřených dveří si temelínskou elektrárnu prohlédlo šest desítek návštěvníků. Prohlídky budou pokračovat každou sobotu až do 7. září. Zájem je veliký. Podle organizátorů bylo 256 míst obsazeno za pouhé tři dny od spuštění registrace.

Sklad použitého paliva, technika temelínských hasičů nebo nejdůležitější budovy z těsné blízkosti jsou jen příklady míst, které dnes návštěvníci viděli během prohlídky Jaderné elektrárny Temelín.

„S jaderným palivem se pojí řada mýtů. Ty chceme postupně vysvětlit. Třeba čerstvé palivo není nebezpečné a použité palivo zase není odpad. I po vyjmutí z reaktoru ho stále považujeme za energetickou surovinu, je totiž využito pouze ze čtyř procent. Každopádně palivo už „svítí“ a je nutné ho pomocí speciálních kontejnerů oddělit od životního prostředí,“

vysvětlil důvody zvoleného téma Petr Šuleř, vedoucí komunikace jaderných elektráren ČEZ.

Aktuálně májí energetici ve skladu umístěno 43 kontejnerů s použitým palivem. Například ve čtyřech z nich je umístěno palivo, ze kterého vznikla elektřina pro roční spotřebu pětiny České republiky. Přitom kontejnery jsou umístěny na ploše odpovídající většímu obývacímu pokoji. Celkově pak ve skladu najde místo 152 speciálních kontejnerů.

Vstupu do elektrárny předcházely přísné bezpečnostní kontroly. Ostraha elektrárny ověřovala totožnost každého návštěvníka, všichni procházeli přes rám na detekci kovů a rámem na kontrolu radioaktivity. Každého návštěvníka čekala dokonce i dechová zkouška. Navíc po celou dobu se mohli po areálu pohybovat maximálně v osmičlenných skupinkách a pod dohledem temelínské ostrahy.

Z Netolic do Temelína přijel Jan Novotný.

„K Temelínu mám blízko a to i díku studiu na střední škole, kde jsem se zabýval energetikou a elektrotechnikou. Pokud jsou akce, tak se na ně snažím jezdit, protože člověk se dozví vždycky něco nového. Dnes sem se dozvěděl nové informace o palivu, například o jeho přeskládávání v reaktoru, kdy každý palivový soubor dostane další rok v reaktoru nové souřadnice podle stupně použití,“

shrnul své dojmy jednadvacetiletý student VUT v Brně.

Z Včelné na prohlídku jihočeské elektrárny vyrazili manželé Bublovi.

„Chtěla jsem vidět, jak to tady vypadá. Je vidět, že elektrárna je perfektně udržovaná. O její bezpečnosti jsem pochybnosti neměla a teď navíc vidím, že jsou tady velmi dobře připraveni na různá rizika,“

uvedla Zdeňka Bublová.

Její manžel Vladimír se velmi zajímal o skladování paliva.

„Hlavně jsem byl zvědavý, jak se tady uskladňuje palivo. Kdysi jsem viděl testy na kontejnery, tak jsem se přijel podívat, jak kontejnery vypadají ve skutečnosti a co všechno musí splňovat.“

Netradiční prohlídky budou pokračovat každou sobotu až do 7. září. Kapacita už je ale zcela zaplněna. Zájemci, na které se nedostalo, mohou navštívit informační centrum nebo využít virtuální prohlídku, kterou lze nalézt na webové stránce http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-temelin/.

Za prvních sedm měsíců letošního roku navštívilo Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín téměř 26 tisíc lidí. Zámeček Vysoký Hrádek, který poskytuje infocentru zázemí od roku 1997, již několik let patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech.