26. 10. 2018

Dopravní hřiště, které umí vyrobit i mlhu

Tři desítky dopravních značek, kryté parkovací stání a dvě stě metrů komunikací má dopravní hřiště, na kterém nově mohou jezdit děti z Mateřské a Základní školy v Horní Stropnici. Hřiště vyšlo na 593 tisíc korun. Přesně 350 tisíc korun získala obec od Nadace ČEZ, zbytek pokryla ze svého rozpočtu.

Dát přednost v jízdě, vyzkoušet si jízdu na kruhovém objezdu nebo se v horkém létě díky mlhovišti osvěžit. Takové možnosti pro děti v Horní Stropnici nabízí nově otevřené dětské dopravní hřiště. To vzniklo v těsné blízkosti mateřské školky na ploše 500 metrů čtverečních. Povrchem přibližně metr širokých komunikací je speciální pryž. Součástí je i parkovací stání s přístřeškem včetně rozvodu vody. To bude sloužit jako mlhoviště, kde se děti budou moci během letních veder osvěžit. „V areálu školky už máme klasické dětské hřiště, navíc v obci už máme i sportovní plochy. Toto byla další možnost, jak dětem rozšířit nabídku na trávení času. Děti jízda baví a znalost dopravních předpisů se jim pro život hodí,“ uvedl František Vaněček, místostarosta obce Horní Stropnice.

Podpora vzniku dopravního hřiště není pro Nadaci ČEZ obvyklá, i když její představitelé podobné projekty vítají. „Spíše otevíráme sportovní a dětská hřiště. Jsem rád, že je zájem i o další typy hřišť, kde můžeme pomoci. Jde o například workoutová hřiště, hřiště pro seniory, hendikepované nebo právě dopravní hřiště. Budeme-li děti od mala vychovávat k respektování pravidel a dopravních značek, tak je velká šance, že nám vyroste generace zodpovědných řidičů,“ vysvětlil František Lust, člen správní rady Nadace ČEZ.