21. 4. 2022

Elektrárna Dukovany II se připravuje na plně digitální projekt

Novou metodu řízení projektu využívají odborníci při stavbě nové administrativní budovy v Dukovanech. Je postavena na digitalizaci řady činností při řízení projektu. Pokud se osvědčí, využijí ji odborníci při stavbě nového bloku v Dukovanech.

Vyšší bezpečnost a spolehlivost dat, rychlejší přístup k informacím nebo možnost okamžitého sdílení informací. To jsou hlavní výhody nové metody pro řízení a kontrolu projektu (BIM - Building Information Management). Specialisté ze společnosti Elektrárna Dukovany II metodu využívají při přípravě stavby budovy, která poslouží jako zázemí investora. Navazují přitom na zkušenosti ČVUT Praha s digitalizací investičních projektů. „Je to metoda, kterou chceme využít i při výstavbě nového bloku. Je možné, že se projekt bude připravovat v jiném software, ale principy budou stejné. Chceme, aby projekt EDU 5 byl plně digitální. A na přípravě této budovy si to chceme vyzkoušet“, uvedl Petr Závodský, generální ředitel společnosti Elektrárna Dukovany II.

 Místo desítek šanonů s nákresy a technickými zprávami tak specialisté budou mít všechny potřebné informace v jedné informační databázi – modelu BIM. „Uživatel už nemusí srovnávat technickou zprávu s výkresem v různých verzích, což mnohdy zabere i několik hodin. Toto srovnání za něj provedou softwarové nástroje a výsledky jsou dostupné okamžitě. Jinými slovy velice rychle tak získáte například informaci, v jakých místnostech je klimatizace, nebo jaká je požadovaná úroveň osvětlení na daném pracovišti,“ představuje přednosti metody Viktor Černý, ředitel útvaru technika společnosti Elektrárna Dukovany II.

 Vlastnímu využití metody předcházelo „zaškolení“ projektanta. „Projektanti nejsou zvyklí vytvářet modely BIM využitelné pro řízení projektu. My se zase učili informace v modelech kontrolovat. Zatím jsme na začátku, ale už zde jsou patrné výhody digitalizace, které chceme dál rozvíjet a připravit tak kvalitní základ pro digitální řízení projektu nového bloku,“ doplnil Viktor Černý.