15. 11. 2021

Energetici již potřetí pomohli Oblastní charitě Ústí nad Labem

Děčín – Domácí komody, skříně a šatníky, ale také u sousedů a známých provětrali energetici napříč celou Skupinou ČEZ, kteří se hned v pěti lokalitách zapojili do charitativní sbírky šatstva, obuvi a módních doplňků pro neziskové organizace. Konkrétně v děčínském  sídle ČEZ Distribuce se podařilo pro Oblastní charitu Ústí nad Labem nashromáždit bezmála 100 kg mírně obnošeného, zánovního, ale i zcela nového ošacení, včetně 12 kabelek, 9 devíti párů bot a jednoho kočárku (golfky).     

Co se ošacení týče, jednalo se o pestrou směsici pánského, dámského a dětského oblečení do hezkého počasí i současné nepohody. Různá trička, kalhoty, kraťasy, teplákové sady, svetry, sukně, šaty, bundy, mikiny, košile, halenky a podobně; vše pro Krizové zařízení pro ženy a Noclehárnu pro muže. „Všem moc děkujeme. Stejně jako v předchozích letech určitě najdeme pro vše konkrétní využití, zvláště v našich šatnících, které máme v Domě Samaritán, Centru pro rodinu Ovečka a Centru pro děti Světluška,“ kvitoval opětovnou pomoc energetiků Jakub Modes, ředitel Oblastní charity Ústí nad Labem, která poskytuje sociální, sociálně zdravotní, prorodinné a charitativní služby.

 Skupina ČEZ všude tam kde působí, dlouhodobě neziskové organizace podporuje, a to jak finančně, tak i prostřednictvím podpory svých zaměstnanců. Dlouholetou tradici mají například velikonoční a vánoční trhy, během nichž různé chráněné dílny nabízejí své výrobky. Dalším významným prvkem pomoci se staly „charitativní snídaně“ s možností koupě produktů chráněných pracovišť v regionu. Neméně významná je pak přímá pomoc v rámci dobrovolnických dnů. Ty mají název „Čas pro dobrou věc“ a  energetici tak mohou věnovat proplacený pracovní den neziskovým organizacím, jež působí hlavně v sociální oblasti či se zabývají ochranou životního prostředí.

„Máme radost, že kolegům napříč celou Skupinou ČEZ není jejich okolí lhostejné a zcela přirozeně se zapojují do celospolečensky prospěšných projektů. Jednou z aktivit našeho týmu je přinášet inspiraci a příležitosti pomoci, abychom společně naplňovali poslání být dobrým partnerem, který rozvíjí vztahy s komunitami a neziskovým sektorem. Zájem a ochota pomoci tam, kde je to zapotřebí, tak dává naší práci smysl. Obojí je pro nás i výzvou a hlavně důležitou motivací pro přípravu dalších projektů prospěšných pro společnost,“ dodává k tomu Petra Junger, manažerka útvaru Diverzita a inkluze.  

Charitativní Průvan v šatníku energetiků ze Skupiny ČEZ probíhá tradičně kromě Děčína také v Praze, Dukovanech, Temelíně, Ostravě, Zábřehu a Hradci Králové, tedy v centrálních místech regionů, v nichž Skupina ČEZ působí. Jen v děčínském sídle ČEZ Distribuce se přitom za pět let podařilo nashromáždit 1 242 kg potřebných věcí, včetně bot, kabelek a věcí pro domácnost, jako jsou drobné elektrospotřebiče, porcelán, sklo či nádobí na vaření. V letech 2017 a 2018 byla příjemcem celkem 565 kg obecně prospěšná společnost JURTA se sídlem v Nebočadech. V dalších letech pak již vše putovalo do Oblastní charity v Ústí nad Labem.  

Posláním Oblastní charity Ústí nad Labem  přitom je pomoc bližnímu v nouzi, která vychází z křesťanských zásad bez ohledu na jeho příslušnost k rase, národnosti, náboženství, státní a politické příslušnosti. Je jednou z jedenácti profesionálních charit v Litoměřické diecézi, působí v ústeckém vikariátu a konkrétně poskytuje tyto sociální služby:  Centrum pomoci Samaritán, Noclehárna Samaritán, Azylový dům Samaritán, Centrum služeb pro rodinu Světluška, Terénní programy, Komunitní centrum pro děti Světluška, Dům pokojného stáří sv. Ludmily - Domov pro seniory, Dům pokojného stáří sv. Ludmily - domov se zvláštním režimem, Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Tykadlo a Centrum pro rodinu Ovečka, které obnáší sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, mateřské centrum a školní družinu.