6. 10. 2021

Energetici pomáhali v Ondrášku i na Prašivé

Zaměstnanci Skupiny ČEZ v rámci tradičního dobrovolnického dne pomáhali v moravskoslezských neziskových organizacích. Část z nich se zapotila v terénu před horskou chatou Prašivá, další prováděli údržbářské práce v areálu záchranné stanice pro zvířata v Bartošovicích a parta žen se pustila do velkého úklidu mobilního hospice Ondrášek v Ostravě.

Na beskydské chatě Prašivá pomáhají energetici pravidelně, její rozsáhlou obnovu podpořila několika granty i Nadace ČEZ. „I tentokrát odvedli velmi dobrou práci. Pomohlo nám hlavně to, s jakou verou se pustili do terénních úprav kolem nového outdoorového hřiště pro děti, to bychom sami dělali několik dní,“ poděkoval Martin Stiller z beskydského odboru Klubu českých turistů, který nekomerční zařízen pro turisty provozuje.

Druhá parta se pustila do práce v záchranné stanici pro zvířata v Bartošovicích na Novojičínsku. Zadání bylo jasné: Dokončit to, co se během roku nestihlo a připravit areál na jaro. Kromě sekání trávy měli za úkol odstranění plevele z dlouhého chodníku, což byla práce opravdu titěrná, ale její výsledek stál za to.

Poslední skupina pomocníků zůstala v Ostravě. V mobilním hospici Ondrášek, který energetici prostřednictvím Nadace ČEZ také dlouhodobě podporují, vyfasovali kbelíky, hadry, kartáče a saponáty a pustili se do velkého úklidu administrativní části hospice. Umyli skříně, vyčistili prostory za radiátory a další místa, na které při každodenním úklidu nezbývá čas. „Pomohli nám opravdu hodně. Nebýt jejich práce, museli bychom si najmout speciální firmu, protože na tyhle práce naše uklízečka nemá při své běžné práci prostor,“ řekla ředitelka Ondrášku Bronislava Husovská.

„Čas pro dobrou věc“, jak se správně projekt firemního dobrovolnictví jmenuje, se napříč všemi lokalitami ČR, v nichž Skupina ČEZ působí, letos koná již po čtrnácté. Každý ze zaměstnanců, který si najde čas pro dobrou věc, může věnovat proplacený pracovní den neziskovým organizacím, jež působí hlavně sociální oblasti nebo se zabývají ochranou životního prostředí. Dobrovolníci plní zadané úkoly, které mají organizacím alespoň trochu odlehčit od každodenních povinností a starostí neziskovek. Prostě pomoc tam, kde je to zrovna v daný moment zapotřebí.