12. 11. 2020

Energetici v Dukovanech finišují na 2. bloku a zahajují odstávku 1. výrobního bloku pro výměnu paliva

Energetikům v Jaderné elektrárně Dukovany se v uplynulých dnech podařilo dokončit hlavní práce na odstávce 2. výrobního bloku. Kvůli koronaviru patřila mezi nejnáročnější v historii. Už v pátek ráno je čeká snižování výkonu 1. výrobního bloku v rámci odstávky pro plánovanou výměnu paliva. Několikadenní souběh tak energetici využijí k údržbě chladicích věží. Na odběratele nebude mít odstávka žádný vliv.

Už i tak přísný režim doplnilo například měření teploty, dezinfekce a udržování odstupů mezi lidmi. Hlavní komplikace ale spočívaly v ochranných opatřeních při práci, zajištění zahraničních dodavatelů nebo předávání prací „na dálku“. Tak vypadala jedna z nejnáročnějších odstávek v historii Jaderné elektrárny Dukovany. Hlavní část prací se totiž časově shodovala s nejnáročnějším obdobím zvládání celosvětové pandemie.

„Hodně jsme zvažovali rozsah prací i harmonogram, ale výměna paliva, kontroly i bezpečnostně významné modifikace jsou pro nás nutností. Samozřejmě, že práce s rizikem karantén, v rouškách a všemi dalšími opatřeními jsou výrazně náročnější. Ale věřili jsme lidem, že budou zodpovědní, a mám radost, že nás nezklamali,“

vysvětluje ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Zároveň podle něj ale ještě není důvod k oslavám. Zařízení čekají ještě náročné zkoušky a prokazování technického stavu.

Navíc kvůli výměně paliva startuje i odstávka prvního výrobního bloku. Ta by měla trvat až do konce roku a v jejím průběhu energetici provedou 26 významných technických a investičních akcí. 

„Zvládání odstávek je náročné i v „mírovém“ stavu, nyní to chce mnohem víc, než plné nasazení. Teď se soustředíme na testy a průkazy druhého bloku před jeho opětovným uvedením do provozu a současně na postupné odstavení „jedničky“, ale věřím, že to zvládneme,“

dodává ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín.

Energetici budou v Dukovanech v plném nasazení i přes Vánoce. Kromě výměny části paliva mají v plánu kontroly těsnosti parogenerátorů a kompenzátoru objemu, provedení repase rychločinných armatur, nebo třeba revize a demontáž nízkotlakých dílů parních turbín. Časově nejnáročnější plánovanou činností je preventivní výměna ucpávkových systémů u všech šesti cirkulačních čerpadel, které zajišťují oběh vody v primárním okruhu, která odvádí teplo vznikající při řízené štěpné řetězové reakci v aktivní zóně reaktoru.

Druhý výrobní blok by blok měli energetici podle předběžných odhadů připojit k přenosové sítě v průběhu příštího týdne. Záležet bude ale ještě na řadě testů a zkoušek. Výkon prvního bloku začnou podle plánu snižovat v průběhu pátku.

Poprvé začala Jaderná elektrárna Dukovany dodávat elektrickou energii v roce 1985 a stala se tak první jadernou elektrárnou na českém území. Svoji čistou a spolehlivou výrobou dlouhodobě pokrývá pětinu celkové spotřeby elektrické energie České republiky. Od počátku provozu v roce vyrobila téměř 460 TWh elektrické energie, která by vystačila na pokrytí spotřeby celé České republice na téměř 8 let.  Díky tomu nemuselo být spáleno 448 miliónů tun uhlí a do ovzduší vypuštěno stejné množství skleníkových plynů CO2.