25. 1. 2022

Energetici v Dukovanech snižují dopravní zátěž i emise CO2

Lidé cestující za prací do Jaderné elektrárny Dukovany ušetřili jen v loňském roce 327 tisíc kilometrů jízdy autem, díky kterým nebylo do ovzduší vypuštěno 50102 kilogramů emisí CO2. Díky řešení, které funguje ve světových metropolích, nepřijíždí pracovníci každý svým autem, ale při cestě do práce si navzájem vycházejí vstříc a nabízejí možnost svezení. Vedle dobrého pocitu tak získávají pružnější i rychlejší dopravu do práce a také snižují náklady na dopravu. Odměnou je jim navíc jistota pohodlného parkování.

Do Jaderné elektrárny Dukovany, která se nachází na rozhraní Vysočiny a Jihomoravského kraje, dojíždí denně kolem 2000 zaměstnanců ČEZ a dodavatelů.  Jejich počet ještě významně narůstá zejména v období odstávek pro výměnu paliva. A navzdory zprovoznění nejmodernějšího parkoviště s fotovoltaickým zastřešením o výkonu 980 kWp, ne vždy nachází volný prostor k parkování. Možnost využít rezervovaná místa přímo před elektrárnou pro auta s minimálně jedním spolucestujícím je tak je stále vítanou motivací.

 I když zohledníme využívání práce z domova, do Dukovan denně dojíždí o zhruba stovku aut méně než před rokem. Neujeté kilometry tak v roce 2021 ušetřily přes 50 tisíc kilogramů emisí,“ vysvětluje ředitelka Útvaru ESG Skupiny ČEZ Kateřina Bohuslavová. Mimo to umí moderní systém řešit další služby spojené s obsluhou parkovacích ploch, jako je rezervace pro služební jízdy a návštěvy, obsazenost míst apod. Aplikace Yedem, kterou zaměstnanci ke spolujízdě využívají, prošla v uplynulém roce výraznou modernizací. Nově ji tak můžou používat na mobilních telefonech s operačním systémem iOS i Android.

 A zájem o společnou cestu do práce stále roste. V loňském roce se do konceptu společných jízd do elektrárny Dukovany zapojilo dalších 126 nových uživatelů a jejich celkový aktuální počet je 829. „Jde nejen o úspory emisí a parkovacích míst. Tento přístup přispívá také ke snižování dopravní zátěže nejen v okolí elektrárny. Stále však platí, že všichni, kdo takto cestují musí dodržovat ochranná protiepidemická opatření,“ doplňuje ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Obě české jaderné elektrárny (Dukovany a Temelín) zavedly v minulých letech řadu opatření orientovaných na úspory vody či energií. „Klíčové je samozřejmě významné zvýšení výkonu, vyrábíme víc bezemisní energie. Ale zároveň s tím zavádíme i úspornější technologie, zateplujeme budovy, nebo třeba lépe čistíme a využíváme vodu,“ doplňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.