27. 5. 2019

Hejtman Vondrák vyzdvihl nejaktivnější studenty elektro oborů

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák dnes ocenil nejaktivnější studenty elektro oborů Střední školy elektrotechnické v Ostravě za jejich výkony v motivačním programu Prokopa Diviše.

V programu společnosti ČEZ Distribuce, jehož cílem je zvýšit atraktivitu studia na elektrotechnických školách, si mladíci vysoutěžili celkem 102 tisíc korun. „Vždycky jsme byli průmyslový kraj a nebude to jinak ani v budoucnu, i když půjde o zcela jiný průmysl. Ale bez elektřiny to nepůjde. Proto jsem rád, že jste se rozhodli věnovat odborným disciplínám a energetice, kde se bez mladých neobejdeme,“ řekl při vyhodnocení soutěže hejtman, který zároveň poděkoval společnosti ČEZ Distribuce za její společensky odpovědný přístup k tématu.

Jedním ze záměru organizátorů je vychovat si ze studentů potencionální zaměstnance, protože elektro obory se stejně jako další technické profese potýkají s nedostatkem kvalitních uchazečů.

„Někteří z těch úspěšných studentů možná skončí u nás, další půjdou do jiných firem. Pro nás je zásadní, aby zůstali v oboru, protože potřebujeme kvalitní zaměstnance nejen u nás, ale stejně tak v partnerských firmách, se kterými spolupracujeme,“

vysvětlil člen představenstva ČEZ Distribuce Pavel Šolc.

Ostravská Střední škola elektrotechnická Na Jízdárně se do projektu zapojila hlavně pro zvýšení prestiže technických oborů.

„Jsme rádi, že díky tomu můžeme ocenit naše nejlepší studenty, kteří tvoří opravdovou špičku svého oboru v republice. V tomto školním roce například vyhráli krajskou i celostátní přehlídku odborností a uspěli i na mnoha dalších odborných akcích,“

upřesnil ředitel školy Tomáš Führer.

Někteří ocenění studenti jsou opravdu aktivní. Například David Seidler si nechal patentovat výrobní linku na výrobu plošných spojů fotocestou pro domácí použití. Jeho spolužák ze čtvrtého ročníku Štěpán Chobot zase zkonstruoval automaticky otevírané dveře do kurníku s počítadlem, které zavře dvířka ve chvíli, kdy jsou slepice kompletní.

Motivační program Prokopa Diviše se zaměřuje na studenty elektro oborů vybraných středních škol napříč republikou. Oceněním a finanční odměnou chce ČEZ Distribuce studenty motivovat k dobrým školním výsledkům, účasti na studentských soutěžích nebo dalších aktivitách nad rámec běžné školní docházky.

Do programu Prokopa Diviše se v letošním školním roce zapojila zhruba tisícovka studentů ze středních škol v Plzni, Ostrově, Chomutově, Liberci, Kladně, Praze, Hradci Králové, Dobrušce, Olomouci a Ostravě.