4. 2. 2020

Hluboká – nově „nastartují“ člověka i auto

Intuitivní defibrilátor, přenosné startovací zařízení pro auta, nebo speciální tablet pro městskou policii převzali od Nadace ČEZ představitelé Hluboké nad Vltavou. Sloužit mají místním i turistům. Zatímco přenosná baterie najde využití hlavně v zimě, defibrilátor bude připravený na hlavní sezónu, která začne už za dva měsíce.

Auto s vybitou baterií, postavené navíc tak, že k němu není možné natáhnout startovací kabely. Podle hlubockých městských strážníků situace, se kterou se na ně nejen místní, ale i návštěvníci obrací. Nově k nim mohou vyrazit i pěšky. Do výbavy získali přenosný startovací zdroj.

„Letos je zima překvapivě mírná, ale například minulý rok byly výjezdy k nepojízdným autům téměř denní praxí. A problém nastal vždy, když stálo třeba čelem ke zdi. Teď už ho nastartujeme bez problémů,“ dodává za městskou policii Patrik Brožek. Zatímco využití startovacího zdroje, nebo speciálního tabletu je z pohledu pracovníků města běžnou situací, kolaps člověka se srdeční zástavou si nikdo z nich nepřeje. I tak ale chtějí být připraveni. V infocentru uprostřed města proto mají od konce ledna k dispozici interaktivní defibrilátor. „Pevně doufám, že zůstane nevyužitý co nejdéle, ale vždy je lepší být připraven. Navíc ochrana zdraví a bezpečnost patří mezi oblasti, na které se Nadace ČEZ zaměřuje dlouhodobě a chápeme, že patří mezi priority,“ dodává člen správní rady Nadace František Lust.

Podle starosty města Tomáše Jirsy město žádostí reagovalo právě na aktuální situaci. „Využíváme toho, že infocentrum je v centru dění, denně v těsné blízkosti prochází v sezóně tisíce lidí. A u strážníků zároveň ukazujeme, že nejen působí preventivně, nebo hlídají, ale mohou i přímo pomáhat,“ vysvětluje Tomáš Jirsa. Zaměstnanci města či infocentra se nyní se zařízením učí zacházet. Přestože patří mezi nejlepší na trhu, nejsou určeny jen profesionálům. V případě potřeby jsou tak už od konce ledna k dispozici.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz