5. 10. 2022

Jaderná budoucnost a hi-tech technologie „táhnou“ studenty

Hned 30 studentů českých technických vysokých škol minulý týden v Brně a dnes na centrále v Praze podepsalo stipendijní smlouvy s vyhlídkou pozic operátorů a jaderných fyziků v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín. Jde o více než dvojnásobný nárůst oproti minulým rokům. Počet zájemců o vysoce kvalifikovanou práci roste jak v souvislosti s plánovaným dlouhodobým provozem českých jaderných zdrojů tak i novými projekty. Bezemisní čistá elektřina hraje stále větší význam a bude stále více nahrazovat fosilní paliva. Studenti si tuto budoucnost uvědomují.

Zhruba deset let musí uplynout od chvíle, kdy vybraný absolvent technické vysoké školy podepíše smlouvu a zahájí odbornou přípravu do okamžiku, kdy může nastoupit na vedoucí pozici na blokové dozorně (velíně) jaderné elektrárny. Přesun na vyšší pozice je podmíněný povinnou praxí na nižších pozicích a následnou rekvalifikací, nábory na vysoce kvalifikované pozice proto probíhají s několikaletým předstihem.

„Stávající elektrárny chceme provozovat nejméně 60 let, zároveň se intenzivně zabýváme přípravou nových jaderných bloků a zrychlili jsme přípravu projektu malého modulárního reaktoru. A to znamená i vyšší nároky na přípravu vysoce kvalifikovaných zaměstnanců,“

vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Sami uchazeči cítí posun ve vnímání významu jaderné energetiky. Už v létě evidovali personalisté ČEZ výrazný přetlak zájemců o dvoutýdenní stáž v obou jaderných provozech takzvanou Letní univerzitu. Nyní úspěšní studenti, kteří už absolvovali i psychotesty, podepsali stipendijní smlouvy, které jsou předstupněm zaměstnaneckého vztahu.

„Jádro mě zajímá dlouhodobě, baví mě technika a fyzika. Ale samozřejmě vnímám, že se i v souvislosti se současnou energetickou krizí jeho význam zvýšil,“ doplňuje Kryštof Ernst z Fakulty strojní ČVUT.

Jistota dlouhodobé kvalifikované práce a výzvy spojené s projekty nových standardních i malých modulárních bloků jsou důležité i pro další stipendisty. Zároveň se mezi nimi objevuje i stále více žen.  „Věřím, že se mi podaří studium dotáhnout, moc se těším na práci v jaderné energetice. Myslím, že už všechny předsudky padly, navíc je to i další výzva,“ dodává Zuzana Outratová z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Podle nově nastaveného systému ČEZ předpokládá, že většina odborníků, kteří se budou podílet na přípravě a provozu nových zdrojů, nejprve projde pozicemi v současných elektrárnách. Aktuálně společnost ČEZ očekává nabídky potenciálních dodavatelů pro nový dukovanský blok s opcí na další tři standardní jednotky. Zároveň uzavřela spolu s Jihočeským krajem a ÚJV společenskou smlouvu o založení firmy South Bohemia Nuclear Park. Ta by měla spolupracovat na projektu malého modulárního reaktoru v Temelíně, který by měl začít fungovat v první polovině třetího desetiletí.