29. 5. 2023

Unikátní školicí centrum přilákalo stovky zvědavců

Do posledního zaplnili zájemci volná místa na prohlídce speciálního Centra přípravy personálu jaderných elektráren v Brně. To poprvé otevřelo dveře veřejnosti. Lidé se dostali například k modelům jaderných elektráren a jejich nejvýznamnějších komponent.

Unikátní výcvikové a školicí středisko nepatří mezi nejznámější „jaderná“ zařízení v České republice. To už ale částečně změnily dny otevřených dveří v druhé polovině minulého týdne, v rámci kterých zde lektoři a průvodci přivítali v menších skupinách celkem 450 lidí.

„Zájem byl obrovský a lidé byli skvělí. Samozřejmě bychom jich zde rádi přivítali ještě víc, ale jde o součást jaderné divize, ve které platí vždy poměrně přísná pravidla. Uvnitř se tak mohli pohybovat jen ve skupinách,“ vysvětluje jedna z organizátorek dne otevřených dveří Dana Janovská.

Kromě přednáškového programu se lidé dostali k dokonalým maketám jaderného zařízení, které slouží k výcviku například operátorů. Do útrob Dukovan se navíc podívali i díky dokonalé virtuální realitě.

Den otevřených dveří ČEZ pořádal částečně také na základě poptávky lidí, pro které bylo toto zařízení tak trochu záhadné. Návštěvníci se tak mohli na vlastní oči přesvědčit, že reaktor se sice uvnitř objektu nachází, ale jde jen o dokonalou zmenšenou maketu. S fungováním elektráren návštěvníky během ukázek jednotlivých modelů seznámili přímo výcvikový inženýři centra.