13. 2. 2019

Jeden z kluků v akci vařil v Elektrárně Tušimice, byla to vůbec první „uhelka“ v jeho životě, do jejíž závodní kuchyně zavítal

Tušimice – Pomalu pečená vepřová panenka v česneku a petrželce s hráškovým pyré, majoránkovou omáčkou a restovaným fenyklem; tak na toto výběrové jídlo stála ve středu 13. února v jídelně Elektrárny Tušimice dlouhá fronta jak kmenových zaměstnanců ČEZ, tak i z dodavatelských firem. Rovných sto porcí v tamní kuchyni totiž připravil spolumajitel a executive chef restaurace Chateu St. Havel v Praze, člen Pražského kulinářského týmu a protagonista kulinářské televizní show Kluci v akci – Ondřej Slanina.

 

Celkem 100x popřál Ondřej Slanina dobrou chuť nejen zaměstnancům Skupiny ČEZ.

„Spolupracuji se společností, mezi jejíž zákazníky v oblasti stravovacích služeb patří i Skupina ČEZ. Proto jsem již vařil pro zaměstnance jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Elektrárna Tušimice je pak moji vůbec první uhelkou v životě, do jejíž závodní kuchyně jsem zavítal.  Snažil jsem se přitom uvařit něco jiného, než na co jsou lidé zvyklí. Prostě udělat jim radost jednoduchou a hlavně chutnou minutkou,“ uvedl Ondřej Slanina, během servírování jednotlivých porcí. Jak dodal, v Tušimicích se mu vařilo perfektně. „Mají tu hezkou kuchyň a vynikající paní vedoucí, s níž se mi velmi dobře spolupracovalo.“

Příprava pomalu pečené vepřové panenky v česneku a petrželce s hráškovým pyré, majoránkovou omáčkou a restovaným fenyklem zabrala Ondřeji Slaninovi zhruba tři hodiny. „V šest jsem začal a v devět bylo hotovo. Šel jsem do toho hned od začátku naplno a jediné, co by mě mohlo zastavit, by bylo, kdyby vypnuli proud,“ narážel s úsměvem na své dočasné elektrárenské působiště. Celkem připravil 100 porcí, po nichž se doslova jen zaprášilo. Ještě nebylo ani pověstných za pět minut dvanáct, když mu zbýval na rozporcování poslední plech s upečenou panenkou a krátce po poledni se museli strávníci spokojit už jen s běžnou denní závodní klasikou, například štěpánskou hovězí pečení, pečenou kuřecí roládou či těstovinový salát s balkánským sýrem.  

Ondřej Slanina je další českou kuchařskou celebritou, která zavítala do závodní kuchyně Elektrárny Tušimice. Během loňského května zde nejen pro zaměstnance ČEZ připravil kapitán Národního týmů kuchařů a cukrářů ČR a Master chef společnosti Compass Group Czech Republic a Slovakia Jan Horký devadesát porcí „autorské“ pečené vepřové panenky „Soui vide“ s omáčkou z chiroza a s pyré z brambor a hrášku s lehce posypanou smaženou karotkou.