3. 8. 2016

Kdo přiveze olympijskou medaili? Češi nejvíc věří Špotákové

Letních olympijských her v Rio de Janeiru se letos zúčastní na 10 tisíc reprezentantů z celého světa, mezi nimi 105 Čechů. Nejvíce z nich se představí v atletických disciplínách, které se zároveň těší největší oblibě u českých diváků. Většina z nich věří v medaili oštěpařky Barbory Špotákové, ukázal průzkum GfK pro společnost ČEZ, která je generálním partnerem Českého olympijského týmu.

Sledovat letošní letní olympiádu plánuje polovina obyvatel České republiky starších 18 let. Mezi diváky budou převažovat muži, kteří v naprosté většině plánují sledovat sportovní přenosy doma, pouze 15 % z nich v restauraci či ve sportovním baru. Nejoblíbenějším, a tedy nevíce sledovaným sportem bude atletika, s odstupem následují tenis, fotbal, cyklistika a plavání.

Největší šanci na medailové umístění z Ria má podle respondentů průzkumu ČEZ oštěpařka Barbora Špotáková. Dvojnásobné olympijské vítězce a držitelce světového rekordu věří téměř tři čtvrtiny z nich (72 %). „Tato důvěra mě samozřejmě těší, protože to znamená, že mi lidi fandí a že mi přejí. Je to pro mě síla, je to motor a vždycky to pro mě byl motor. Jsem ráda, že to pořád trvá, a doufám, že je nezklamu. Všechno je na správné cestě, aby tomu tak bylo,“ věří Špotáková.

Skoro polovina dotázaných (47 %) označila za medailovou adeptku i Zuzanu Hejnovou, bronzovou olympijskou medailistku a mistryni světa v běhu na 400 metrů překážek. Více než dvě pětiny (41 %) lidí věří také skifaři Ondřeji Synkovi.

Komu Češi věří na medaili:

h

Sportovní idoly inspirují mládež

Reprezentanti se při velkých sportovních akcích stávají vzory pro řadu dětí, ke kterým vzhlížejí a které chtějí napodobit. Skupina ČEZ se proto účastníků průzkumu ptala také na to, koho z českých reprezentantů považují za největší inspiraci pro mládež. Poměrně jednoznačně se Češi shodli na Barboře Špotákové, když pro ni hlasovalo 45 % z nich. „Myslím si, že mladí mají úplně jinou inspiraci než ve sportovcích,“ směje se Špotáková a dodává, že je to pro ni i tak zavazující: „Když je člověk považován za vzor, tak by se tak měl chovat a řídit se podle toho.
A já se snažím.“   

Téměř čtvrtina všech dotázaných jmenovala také tenistku Petru Kvitovou (23 %) a atletku Zuzanu Hejnovou (22 %). Mezi dvanáctku sportovců inspirujících mládež se vešli hned tři cyklisté – Jaroslav Kulhavý, Zdeněk Štybar a Jan Bárta.