10. 6. 2021

Kromě elektřiny budou Dukovany produkovat i med

Mimořádně čisté prostředí bez postřiků a rušivých vlivů využijí v Jaderné elektrárně Dukovany pro chov včel. Na okraji přísně střeženého areálu vyrostlo pět úlů, do budoucna by tady včelstva měla produkovat ročně kolem 100 kilogramů medu. Nebude ale určen k volnému prodeji. Poslouží hlavně jako dárek symbolizující bezemisní výrobu.

Bylinková zahrada pro místní kuchyni, největší jaderný vinohrad, ovocný sad a nyní i včelí úly. Jaderná elektrárna Dukovany Skupiny ČEZ dál pokračuje v zelených projektech. Cílem je využít volné plochy a čistého životního prostředí. „Včely jsou částečným indikátorem stavu životního prostředí. Vyhovují jim plochy bez intenzivního používání umělých chemických látek, nejlépe v klidném prostředí. Takže věřím, že se jim tady bude líbit,“ říká Pavel Štefka, který se dlouhodobě zabývá chovem včel i výrobou medu.

Dukovanský med by měl být k dispozici jak v čisté podobě, tak i s příměsí bylinek, které rostou v užitkové zahrádce přímo v elektrárně, nebo se šípky, které najdete všude v elektrárně i v jejím okolí.

„Samozřejmě to není o komerčním využití. Tyto projekty ale symbolizují směr, kterými se ubíráme. Tedy k čisté produkci energie, přátelské vůči životnímu prostředí. A jsem rád, že pro ně využíváme právě prostředí našich elektráren,“ doplňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

První „jaderný med“ chtějí energetici stáčet už v průběhu letních prázdnin. Umístění úlů je navíc takové, že v žádném případě nemůže dojít například k ohrožení zaměstnanců v případě údržby či investičních akcí v elektrárně. Kromě projektů zaměřených na lokální potraviny obě české jaderné elektrárny spolupracují na ochraně hnízdění dravých ptáků, nebo zadržování vody v krajině a výsadbě zeleně. Jsou také největšími podporovateli kulturních, společenských a sportovních akcí v okolí.

 

Zajímavosti o medu a včelkách, aneb víte že?

  • První písemná zmínka o léčivém účinku medu je z období 2100–2000 př. n. l. z hliněné destičky ze starověkého sumerského města Nippur, na které je zaznamenán návod, jak ošetřit zranění
  • První záznamy o chování včel jsou z Egypta už z roku 2450 př. n. l.
  • Staří Egypťané do medu „nakládali“ těla zesnulých – využívali totiž med při balzamování. 
  • Med byl poprvé nahrazen cukrem v Číně, kde se začalo sladit cukrem kolem roku 350 n. l.
  • Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kg medu
  • 1 kg medu = cca 1 000 000 navštívených květů.
  • Aby včely nasbíraly jeden kilogram nektaru z květů pro výrobu medu, musí v průměru překonat podobnou vzdálenost, jako by sedmkrát obletěli Zemi kolem rovníku!

Autor fotografií: Jakub Mertl