15. 2. 2019

Ledvická rozhledna zabodovala v anketě Osobnost roku

Severní Čechy – Anketa Osobnost roku, jíž pravidelně pořádají ve spolupráci s vedením Ústeckého kraje noviny Metropol, má již své oceněné za rok 2018 v kategoriích podnikání a management, veřejná správa, kultura a sport. Zvláštní kategorií je dobrý skutek, kam jsou nominováni nejen zachránci lidských životů či iniciátoři zajímavých charitativních akcí, ale třeba i zajímavé volnočasové aktivity pro širokou veřejnost.

„Proto jsme se rozhodli za loňský rok nominovat do ankety rozhlednu v Elektrárně Ledvice. Zaujalo nás totiž, že se jedná o nejvyšší oficiální rozhlednu v České republice ve výšce 144 metry, na kterou je umožněn za doprovodu odborného průvodce přístup turistům zdarma. Rozhledna jich vloni přilákala více než šest a půl tisíce. Všichni přitom z výšky viděli, že severní Čechy už dávno nejsou pro někoho nejraději zapomenutou krajinou. I když industriální ráz kraje je a stále i bude patrný, dávno jsou pryč doby, kdy býval označován za špinavý a zakouřený. Daří se zde rozličné flóře i fauně, na stráně i do lesů se vrací zvěř, která zde byla naposledy viděna někdy v 70. a 80. letech minulého století,“
uvedla Ladislava Richterová, projektový specialista novin Metropol. Jak dodala, je tomu tak díky ekologizačním projektům napříč nejrůznějšími společnostmi a firmami, mezi které Skupina ČEZ rozhodně patří.

Pravděpodobně loňská vysoká návštěvnost Informačního centra Elektrárny Ledvice s následným možným výstupem na střechu severní podpůrné věže kotelny Nového zdroje (nahoře bylo 6 623 ze 7 052 návštěvníků) a také vždy se usmívající dvě ochotné průvodkyně pak napomohly asi tomu, že ledvická rozhledna získala v kategorii Dobrý skutek 227 ze všech 576 zaslaných hlasů pěti následně oceněným nominantům.  

„Velice si toho vážíme a děkujeme všem za projevenou přízeň. Na druhou stranu provozování rozhledny je zcela o něčem jiném, než je záchrana lidských životů. Proto se hluboce skláníme z pomyslné výšky 144 metrů před těmi, kteří se v daný okamžik museli bez dlouhého přemýšlení, tedy bleskurychle, rozhodnout, jak postiženému pomoci,“
poznamenal během přebírání ocenění Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Ledvice a Paroplynového Počerady Skupiny ČEZ.