10. 1. 2020

Lidé a ornitologové po celé zemi sčítají ptáky. Zapojil se i Temelín.

Přesně 68 ptáků z devíti druhů zaznamenali během hodiny žáci ze ZŠ Dříteň v zámeckém parku kolem Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Pod dohledem odborníka z Jihočeské univerzity se dvacet pět dětí zapojilo do celorepublikového sčítání ptáků tzv. „Ptačí hodinky“. Celkové výsledky bude mít k dispozici Česká společnost ornitologická začátkem příštího týdne.

„Támhle vidím jednoho a támhle taky“. Taková zvolání byla dnes slyšet v parku u temelínského infocentra. Děti ze ZŠ Dříteň se totiž zapojily do celostátního sčítání ptáků. Do sčítacích archů zaznamenaly drobné pěvce jako například sýkoru koňadru, sýkoru modřinku, vrbce polního nebo brhlíka lesního, ale i třeba zástupce šplhavců jako například strakapouda velkého, žlunu zelenou nebo pěnkavu obecnou.

„Moc jsme se sem těšila. Hledání a počítání ptáků mě baví. Viděla jsem sýkoru koňadru a sýkoru modřinku,“

svěřila se desetiletá Nela Maříková.

„Přírodu mám rád, hodně chodíme s rodiči do lesa, někdy navštívíme i ZOO. Dnešní akce mě moc bavila,“

poznamenal devítiletý Dominik Slunečka.

Podle odborníků z Jihočeské univerzity jsou v zámeckém parku kolem jednoho z nejnavštěvovanějších infocenter ČEZ pro ptáky dobré podmínky.

„Vysoké stromy a mozaikovitá krajina ptákům svědčí. Navíc přítomnost blízké elektrárny malým ptáků vůbec nevadí, některé větší druhy jako například sokola by naopak mohla přilákat,“

uvedl Jakub Vlček, odborník z Jihočeské univerzity.

Již v minulosti zde ornitologové z Jihočeské univerzity napočítali na čtyřicet druhů ptáků.

„Teď v zimě je to o něco méně, protože například takový lejsek bělokrký, je teď v Africe, ale přes léto se tady u Temelína vyskytuje,“

vysvětlil Vlček.

Druhým rokem sčítání ptáků organizuje Česká společnost ornitologická. „Ptačí hodinka“ běží ve spolupráci s bavorskou ornitologickou společností. Po celé ČR se do sčítání zapojilo několik tisíc lidí. Výsledky by měly být známy začátkem týdne a poslouží například k porozumění a ochraně ptáků.

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 0,40 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.