13. 7. 2019

Luděk Zelenka dal dva góly. Při otevření Oranžového hřiště v Jablunkově válel jako kdysi v lize

Dvěma góly a mnoha fotbalovými parádičkami zpestřil bývalý útočník a současný sportovní komentátor Luděk Zelenka exhibiční zápas, který dnes v Jablunkově otevřel nejvýchodnější Oranžové hřiště v České republice. Na multifunkční sportoviště za 3 miliony přispěla městu 900 tisíc korun Nadace ČEZ.

Při stříhání pásky a úvodních proslovech byl Luděk Zelenka stručný. „Pojďme raději hrát, já nerad mluvím,“ pobavil diváky, kteří ho znají jako fotbalového experta České televize. Později se ale rozpovídal. „Je to skvělý nápad, budovat hřiště, která jsou bezplatně otevřena pro veřejnost. Je to jedna z cest, jak můžeme dostat děti od sociálních sítí ke sportování,“ řekl Zelenka, který dobře ví, o čem mluví. Ve své sportovní akademii v Českém Dubu pořádá kromě mnoha dalších akcí o prázdninách pět týdenních fotbalových kempů, každý pro stovku dětí. „Není to jen o fotbale. Chceme dát dětem všestranné sportovní základy a naučit je komunikovat s kamarády i s okolím na hřišti, ne přes sociální sítě,“ dodal Luděk Zelenka.

Podobný cíl mají také radní, kteří se při podávání žádosti navíc naučili vytrvalosti. „Žádost o grant jsme neúspěšně podávali šestkrát, vyšlo to až posedmé. Je mi jasné, že podobných žádostí dostává Nadace ČEZ hodně ze všech koutů republiky, a proto mě těší, že jsme byli nakonec úspěšní. Ve městě už jedno podobné hřiště máme, ale to je od rána do večera plné,“ vysvětlil jablunkovský starosta Jiří Hamrozi, proč o vybudování nového hřiště tolik usilovali.

Při otevření asistovali také zástupci Skupiny ČEZ. Radim Koláček z vedení společnosti ČEZ Energetické služby hřiště dokonce osobně otestoval, když si zahrál proti Zelenkovi v týmu Jablunkova. „Je dobré, že se jablunkovští rozhodli pro multifunkční hřiště, na kterém se dá kromě fotbalu hrát taky florbal, basketbal, nohejbal, volejbal, tenis a v zimě i hokej,“ řekl Koláček. Regionální reprezentant společnosti ČEZ Distribuce Milan Šťastný sice fotbal nehrál, ale s výsledkem společného snažení města a energetické nadace byl spokojený. „Jako dobří sousedé se snažíme podporovat právě takové projekty, které budou sloužit co největšímu počtu lidí,“ dodal Šťastný.

Grantový program Oranžové hřiště pomáhá financovat výstavbu a rekonstrukci dětských a sportovních hřišť od roku 2003. Vedle tradičních vznikají i nové typy hřišť, například sportoviště s fitness prvky pro seniory nebo workoutová hřiště. Celkem podpořila Nadace ČEZ vznik již více než 500 Oranžových hřišť v celé České republice.