17. 1. 2020

Ministr Antić: Byl bych šťasten, kdybychom měli v Srbsku takovou elektrárnu

Ledvice – Vzácnou zahraniční návštěvu přivítala ve čtvrtek 16. ledna nejvyšší rozhledna v České republice, jejíž prosklená vyhlídka a venkovní ochoz se nacházejí na severní podpůrné věži kotelny Nového zdroje Elektrárny Ledvice ve výšce 144 metry nad zemí. Na prohlídku elektrárny totiž zavítal během své pracovní návštěvy České republiky srbský ministr hornictví a energetiky Aleksandar Antić, doprovázený navíc velvyslankyní Srbska v ČR Verou Mavrić a zástupci tamních velkých společností zabývající se v Srbské republice energetikou a důlní těžbou.

„Vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Srbskem jsou na velmi vysoké a přátelské úrovni, rozvíjí se i naše ekonomická spolupráce, která je rok od roku lepší. Proto jsme nyní na základě pozvání vlády, využili možnosti, blíže se seznámit s vaší energetikou a důlní těžbou. ČEZ je přitom nejvýznamnější energetickou společností v Česku. Z pohledu hornictví jsou to pak bezesporu Severočeské doly, které rovněž patří do Skupiny ČEZ. Proto jsme dopoledne zamířili do Dolů Bílina a poté do sousední Elektrárny Ledvice. Vše nás velice zajímalo, neboť srbská a česká energetika i hornictví si jsou dost podobné,“ uvedl Aleksandar Antić. Netajil se přitom tím, že je ještě čeká celá řada setkání s dalšími českými společnostmi.

V rámci Dolů Bílina se srbská delegace například seznámila s českou podobou pásové dopravy, dále se hovořilo o úpravně uhlí či vlastní těžbě, přičemž nebyla opomenuta ani prohlídka kolesového uhelného rýpadla KU 300. V Elektrárně Ledvice se pak po krátké prezentaci o její historie a realizaci vysoce ekologického výrobního zdroje s nadkritickými parametry o výkonu 660 MW všichni vydali na rozhlednu. Na rozdíl od klasických návštěvníků, kteří jdou k výtahu nejkratší bezpečnou cestou, měli tu výhodu, že si za odborného výkladu prohlédli i samotný Nový zdroj. Konkrétně zavítali do dozorny (velínu), strojovny a kotelny.

Srbského ministra pochopitelně nejvíce zajímalo odsíření elektrárny, nakládání s vedlejšími energetickými produkty a doprava paliva, včetně kapacity skládky uhlí. Názorně mu bylo vše osvětleno na zmenšeném funkčním modelu elektrárny, který je umístěn pro takovéto případy právě v dozorně. „Ministrem hornictví a energetiky jsem už poměrně dlouho, takže už jsem navštívil hodně elektrárenských provozů. Takto ekologický nadkritický zdroj s vynikající technologií ovšem ještě ne. Byl bych velice šťasten, kdybychom v Srbsku měli takovou elektrárnu,“ dodal ještě Aleksandar Antić.

Tato slova pochopitelně potěšila Miroslava Svobodu, ředitele Elektrárny Ledvice: „Jsme rádi za takovéto hodnocení. Výrobní blok 6, známý spíše jako Nový zdroj, totiž splňuje všechny výstupní emisní parametry dle současné platné evropské legislativy. Bude tomu tak i do budoucna, byť se samozřejmě musíme připravit i na to, že se limity ještě zpřísní. Momentálně jsme se ovšem snažili srbské návštěvě podat co nejvíce vyčerpávající základní informace o realizaci a provozu jedné z nejmodernějších elektráren ve střední Evropě. Jak je dokáží zúročit doma, je už na nich.“