29. 7. 2019

Na Folkových prázdninách v Náměšti se opět roztáčela Oranžová kola

Zdejší organizace Domov bez zámku a místní Základní umělecká škola mohou realizovat své projekty pro letošní rok díky energii, kterou vložili návštěvníci festivalu do minutových jízd na handbiku Nadace ČEZ. Více než sto tisíc korun putuje na revitalizaci dvorku stacionáře a pořízení nového klavíru pro malé muzikanty.

Místní i světoznámí muzikanti a jejich věrní posluchači obsadili na týden Město Náměšť nad Oslavou, aby si zde společně užili již 34. ročník multižánrového festivalu Folkové prázdniny. Dlouhodobým a silným podporovatelem toho významného kulturního počinu je ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany a proto se zde každoročně odehrává mnoho doplňujících tzv. „oranžových aktivit“.

Stejně jako v loňských ročnících, i letos na festival zavítal například přívěs s Oranžovými koly Nadace ČEZ, nově se ovšem kola roztáčejí silou horních končetin. Tradiční stacionární cyklokola totiž nahradily handbiky, tedy se do charitativní akce, kdy najeté body převede nadace na peníze pro dvě neziskové organizace, mohou zapojit i lidé s tělesným postižením.

První zájemci usedli na handbiky v neděli 28. července po poledni a jezdilo se až do večerních sedmi hodin. Celkový výtěžek z akce 105 056 korun, si rozdělily Domov bez zámku dílem 52 577 korun a místní Základní umělecká škola, která se těší z finanční částky 52 479 korun.

Symbolické šeky zástupcům obou organizací předali v neděli před koncertem oblíbené skupiny Javory ředitel JE Dukovany Miloš Štěpanovský společně se starostou Města Náměšť Vladimírem Měrkou.

„Peníze použijeme na plánovanou revitalizaci dvorku denního stacionáře a kavárny Pohodička. Děkujeme všem, kteří se aktivně zapojili a pomohli,“ uvedla při předání ředitelka organizace Domov bez zámku Hana Šeráková. Žákům ZUŠ Náměšť pomohou peníze na zakoupení přenosného digitálního klavíru pro vystoupení mimo budovu školy.

Další oranžové aktivity, která se konají v rámci Folkových prázdnin v Náměšti: tradiční Oranžový výlet letos do Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice, kde se návštěvníci dozví informace nejen o elektrárně Dalešice, ale také o energetice zábavnou formou. Po exkurzi následuje plavba lodí Horácko po Dalešické přehradě, z Kramolína do Třesova. Příspěvek na tento výlet je stokoruna, která jde na konto Domova bez zámku (www.domovbezzamku.cz). Oranžový stan, ve kterém probíhají po celou dobu festivalu zábavné aktivity nejen pro děti. Oranžová scéna, která vyplňuje prostor mezi jednotlivými koncerty, obsahuje divadla, hudební vstupy a další. Vše v připojeném letáčku a http://www.folkoveprazdniny.cz/index.php/program/oranzova-scena

 

Obdarované organizace:

Poskytuje pomoc a podporu lidem s mentálním, případně kombinovaným postižením od 18 let věku. Poskytováním služeb se domov snaží dosáhnout začlenění a setrvání lidí se zdravotním postižením v přirozeném prostředí. Organizace provozuje terapeutickou kavárnu Pohodička

V září oslaví Základní umělecká škola v Náměšti nad Oslavou 70 let od svého založení. V současné době má 24 učitelů a 550 žáků, z toho 66 žáků hraje na klavír.