4. 12. 2013

Nejvýše položená trafostanice v ČR na Sněžce je již pod sněhem

V Peci pod Sněžkou funguje nově postavená transformovna, která společně s nejvýše položenou trafostanicí na vrcholu Sněžky ( 1602 m) zásobuje elektřinou novou lanovou dráhu, která vede až na vrchol hory. Současně byla v loňském roce provedena přeložka vedení vysokého napětí a posílen výkon.

Pro plánovaný projekt nové lanové dráhy na nejvyšší horu Krkonoš byly  nutné úpravy na energetickém zařízení. Kromě stavby transformační stanice bylo přeloženo 1,7 kilometrů vedení vysokého napětí směrem od dolní stanice lanové dráhy na Růžovou horu, kde je současně posílen výkon stávající trafostanice a zvýšena kapacita distribuční soustavy.

Rekonstrukce a veškeré technické i stavební práce patřily k těm obtížnějším, protože vysokohorský terén nedovolil použití těžké techniky. Materiál se musel dopravovat složitě, v některých případech pomáhala i letecká technika, vrtulníky. Naši pracovníci často bojovali i s nepřízní počasí, silným větrem, sněhem. Celková rekonstrukce, která posílí spolehlivost dodávky elektrické energie a minimalizuje poruchovost v této horské lokalitě, je již dokončena.  Transformovny napájí novou lanovku, která vede přes Růžovou horu až na vrchol ve výšce 1602 m a nyní je ve zkušebním provozu. Všechny tři trafostanice jsou ovládány dálkově z Dispečinku v Hradci Králové.

Nejvyšší hora v České republice se pyšní nejvýše položenou trafostanicí v Čechách. Energetické zařízení Skupiny ČEZ je na horní stanici lanové dráhy. Jeho kompletní rekonstrukce proběhla v roce 2005. Ve výšce 1602 m zásobuje trafostanice elektřinou  lanovou dráhu a Poštovnu na české straně a zajišťuje záložní dodávky pro objekty na polské straně. Pro informaci turistům na nejvýše položeném energetickém zařízení v České republice byla mosazná cedulka s nápisem, že se jedná o nejvýše položenou trafostanici, ale bohužel cedulku někdo ukradl.