27. 1. 2014

Nová rozvodna v Chýni umožní připojení podniků o velikosti šesti velkoskladů Amazon

ČEZ Distribuce reaguje na rychlý rozvoj okresu Prahy západ tím, že zprovoznila novou rozvodnu Chýně. K jejímu vybudování bylo nutné rekonstruovat i nadřazenou transformovnu Řeporyje. Celkově ČEZ Distribuce vynaložila či vynaloží na zlepšení zásobování elektřinou v oblasti na západ od Prahy přes čtvrt miliardy Kč. Jde o historicky první rozvodnu v okrese.

lOkres Praha západ zažil v posledních letech prudký rozmach, o oblast je díky sousedství hlavního města velký zájem mezi stavebníky rodinných a bytových domů i průmyslovými investory. Důkazem je i obrovský nárůst počtu obyvatel, zatímco v roce 2001 zde žilo pouze 84 tisíc lidí, loni to bylo už 128 tisíc.

„Na tak rychlý vývoj jsme museli náležitě reagovat, proto jsme na jaře 2008 rozhodli o výstavbě rozvodny Chýně. Jsme rádi, že se nám povedlo tak složitou stavbu dokončit v poměrně krátké době. Že to má význam nám potvrzuje i to, že se obsazují průmyslové zóny, které bude napájet právě tato rozvodna,“ říká Radim Černý, ředitel úseku Řízení distribučních aktiv ČEZ Distribuce.

„Potěšilo nás, že energetici pružně zareagovali na potřeby našeho regionu, bez posílení elektrických sítí by se tu rozvoj zastavil, nevznikla by nová pracovní místa. Oceňuji i to, jak profesionálně a bezproblémově s námi lidé z ČEZ Distribuce jednali,“ doplnil starosta Chýně Josef Novotný.

V oblasti je potřeba pokrýt výkon 40 MW, na němž závisí průmyslové zóny Jeneč, Hostivice a Dobrovíz, kde má vzniknout velkosklad firmy Amazon. Rozvodna Chýně je dobrou zprávou i pro okres Kladno, uvolní linky pro napájení průmyslových zón Pavlov a Unhošť.

Chýňský energetický uzel navíc může zastoupit rozvodnu Kladno-Dříň v době rekonstrukce či poruchy, čímž posiluje spolu se změnami v rozvodně Řeporyje spolehlivost zásobování elektrickou energií v širokém okolí Prahy.