9. 7. 2017

Nové zeleni u dětského hřiště vévodí čínský císařský strom

Zálezlice – Stín na dětském hřišti v centru Zálezlic by časem mělo poskytnout hrajícím si dětem a jejich maminkám pět listnáčů a jeden jehličnan. Různorodá směsice vzrostlých stromů zde byla vysazena již loňského listopadu, přičemž obec na jejich výsadbu získala finanční prostředky ve výši 70 000 korun od Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy. Nyní, v sobotu 8. července, se na hřišti sešly děti s rodiči, aby si jednotlivé stromy adoptovaly a začaly se o ně starat.

 

Devítiletá Markéta Šulcová si právě adoptovala habr.

„Nastal ten pravý letní čas, aby u jednotlivých stromů visely cedulky s vašimi jmény. V praxi to bude znamenat, že budete sledovat, jak se jim daří, zda v jejich korunách našli útočiště různí ptáčci a také, zda netrpí nedostatkem vláhy,“ řekl dětem Jiří Čížek, starosta obce a poté jim krátce přiblížil jednotlivé stromy. „Břízu dobře znali už naši prapředci v době kamenné. Z její kůry si vyráběly jednoduché sandály a také první nádoby. Dub je zase posvátným stromem dávných Keltů, kteří rovněž obývali naše území. Dřevo modřínu je značně ceněno výrobci nábytku a lípu pro změnu milují řezbáři a modeláři. Habr je snadno tvarovatelný, takže je využíván při výsadbě přírodních labyrintů. Protože bude mít mohutnou vysoce klenutou korunu, bude to zřejmě právě on, který vám časem poskytne nejvíce stínu. Zvláštním stromem je pawlovnie čínská s modrofialovými zvonkovými květy, jíž se v zemi jejího původu přezdívá císařský strom. Chceme zkusit, jak se mu bude u nás dařit.“

Adopci nově vysazených stromů Nadace ČEZ vždy vítá. „Doplňuje se tím smysluplnost grantu Stromy. Velice nás těší, že do výsadby a následné údržby zeleně se tak zapojují i sami obyvatelé obcí. Na různých místech tak vyrůstají nová stromořadí či je obnovena původní zanedbaná nebo zcela již vymizelá zeleň, o níž se poté starají celé rodiny. Děti jsou tak odmala vedeny k tomu, aby si vážily přírody a prostředí, v němž žijí. V současné době proto mohou města a obce opět žádat o nadační příspěvek na letošní podzimní výsadbu.Maximální výše příspěvku je 150 000 korun. O schválení grantové žádosti rozhodne v průběhu srpna správní rada nadace, přičemž všechny stromy financované z nadačního příspěvku v roce 2017 musí být vysazeny do konce letošního roku,“ uvedla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Stejně jako moravské Troubky v roce 1997 se staly Zálezlice o pět let později celorepublikovým symbolem ničivé srpnové povodně. Obec se sice po katastrofě díky pomoci okolí a hlavně místních, poměrně dobře vzpamatovala, řada rodinných domů ovšem vzala za své a na jejich místech už nové nevyrostly.

„Ještě před patnácti lety stávalo touto dobou na místě dnešního dětského hřiště pět domů. Nikoho tenkrát nenapadlo, že o pár dní později zde bude vše hluboko pod vodou. Verdikt statiků byl pak nemilosrdný, co nespadlo samo, musí se kvůli silně narušené statice zbořit. Nové domy si pak původní majitelé postavili na jiných místech a najednou zde vznikl volný prostor. Obci se následně podařilo většinu pozemků vykoupit a zrealizovat na nich poměrně rozsáhlé hřiště s řadou herních prvků pro nejmenší. Liniová výsadba stromů po jeho obvodu ho má do budoucna zastínit. Až jejich kmeny patřičně zesílí, pokusíme se k nim dát ještě kruhové lavičky,“ uzavřel starosta.