4. 9. 2020

O technický obor Energetika je díky dukovanské elektrárně mimořádný zájem

Jedna dívka a 29 mladých mužů nastoupilo s novým školním rokem na cestu energetického vzdělávání v Střední průmyslové škole v Třebíči. Jde o výběr ze 77 uchazečů o tento typ technického vzdělávání. Všichni si navíc díky dlouhodobé podpoře oboru od Kraje Vysočina a Skupiny ČEZ odnesli nový notebook se školním batohem. Mimořádný zájem o obor je podle studentů spojen s nedalekou elektrárnou Dukovany, na kterou už nastoupilo 48 absolventů oboru.

Třicítku nových energetiků přivítali na úvod nového školního roku učitelé a zástupci vedení Střední průmyslové školy v Třebíči, ale také zástupci Kraje Vysočina a Skupiny ČEZ. Zájem o zdejší obor Energetika stále stoupá. Obor je jediný v celé České republice, a tak se mezi zájemci objevují i studenti z jiných regionů. Letos se přihlásilo 77 žáků ze širokého okolí, nejdále z Pelhřimova.“ Zájem o tento technický obor je pro nás dobrou zprávou i z pohledu zajištění kapacit nových budoucích zaměstnanců pro zajištění dlouhodobého provozu elektrárny,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

 Představa, že je energetika oborem pouze pro muže je mylná. V současnosti v Jaderné elektrárně Dukovany pracuje na odborných profesích více než stovka žen. Další „statečná“ dívka je i jednou z třiceti studentů nové energetické party průmyslové školy v Třebíči. "Od malička mě zajímaly kabely a elektrika a trávila jsem většinu času s tátou v garáži. A když jsme se jeli podívat na den otevřených dveří na třebíčskou průmyslovku, bylo rozhodnuto. I když to mám z Batelova trochu dál, obor Energetika byla jasná volba," vysvětlila svůj výběr školy a oboru studentka Tereza.

 Obor Energetika ve druhém, třetíma a čtvrtém ročníku studuje dalších 90 žáků. Elektrárna s třebíčskou průmyslovkou na tomto oboru spolupracuje od roku 2008. Cílem jejich spolupráce je připravit dostatek odborných a technicky vzdělaných studentů pro zajištění dalšího dlouhodobého provozu elektrárny i připravovaný nový jaderný zdroj. V současné době je přímo na Jaderné elektrárně Dukovany zaměstnáno 48 absolventů tohoto oboru a další desítky pracují u dodavatelských firem. Díky přípravě nového jaderného zdroje je tento obor vnímám žáky i jejich rodiči jako velmi perspektivní.