18. 2. 2022

Oblíbená soutěž „Vím proč“ Skupiny ČEZ startuje: za natočený pokus 10 000 pro sebe a 200 000 pro školu

„Zahraj si na fyzikáře a získej deset tisíc korun do kapsy za 180 sekund videa.“ Tradiční soutěž „Vím proč“ pro žáky základních a středních škol právě startuje a pro autory nejlepších videí fyzikálních pokusů má ve výhrách připraveno více než půl milionu korun. Kromě hodnotných šeků pro samotné autory má v obou hlavních kategoriích připraveno i 200 000 korun pro školu vítězného týmu. Letos organizátoři opět připravili extra cenu pro ty, kdo si jako téma pokusů zvolí bezemisní zdroje energie. Speciální odměna čeká i na nejlepší videopokus natočený ryze dívčím týmem a na nejoblíbenější video veřejnosti.

Že se s fyzikou dá zažít spousta legrace, ukazuje už osmým rokem celostátní soutěž pro žáky základních a středních škol „Vím proč“. Úkolem dětí je natočit krátké video, ve kterém prostřednictvím pokusu vysvětlí nějaký fyzikální jev nebo zákon. Cílem je ukázat, že fyzika nejsou jen nudné vzorečky, ale že se s ní dá pomocí těch nejobyčejnějších předmětů zábavně experimentovat. Vítězové loňského ročníku, které porota vybírala z celkem 155 přihlášených kreativních videí, třeba vysvětlovali Archimédův zákon doma se šnorchlem ve vaně.

„Energetika je vlastně skvělá ukázka toho, co všechno můžeme pomocí fyziky dokázat: umíme ve svůj prospěch zkrotit energii vody, páry, větru, atomových jader i slunečních paprsků, pracujeme na výrobě umělých hvězd na Zemi. Věříme, že když si mladí lidé najdou k fyzice cestu, možná se někteří v budoucnu rozhodnou přidat se k nám a měnit energetiku tak, aby byla pro naši planetu co nejšetrnější,“ říká Martin Máca, vedoucí týmu strategický nábor ČEZ, který soutěž „Vím proč“ organizuje.

Letošní ročník „Vím proč“ nabízí i dvě doplňkové soutěžní kategorie. Powerbanku se solárním panelem mohou získat ti, kdo se rozhodnou nafilmovat pokus využívající obnovitelné zdroje (slunce, voda, vítr), nebo pokus spojený s jadernou energií. Ryze dívčí týmy zase automaticky soutěží o zábavnou Fyzikální show pro celou třídu od souboru Údif (neboli Úžasné divadlo fyziky). „Z našich průzkumů vyplývá, že fyzika je pořád ještě vnímaná spíš jako předmět „pro kluky“. Chceme proto povzbudit všechny zvídavé holky, aby na takové zastaralé názory nedbaly, a naopak si pokusničení naplno užily. V energetice je pro ženy spousta velmi zajímavých kariérních příležitostí,“ doplňuje Máca. Autoři videa, které nasbírá nejvíce hlasů od veřejnosti, dostanou stylový batůžek.

200 000 na nákup vybavení

Vítězové hlavních kategorií (základní škola a střední škola) stejně jako v předchozích letech získají kromě hodnotných nákupních voucherů také 200 tisíc korun pro svou školu. Peníze lze využít na pořízení učebních pomůcek a vybavení, nebo na úpravy tříd. Finance poskytuje Nadace ČEZ.

Na rozmyšlení, přípravu a samotné natáčení mají soutěžící několik měsíců. Krátká videa s natočenými pokusy mohou na web www.vimproc.cz vkládat až do 15. května. Na stejné adrese najdou i kolekci všech videí z minulých ročníků. Mohou posloužit nejen dětem jako inspirace pro vlastní tvorbu, ale i jako zajímavý výukový materiál pro učitele.