13. 10. 2020

MSK a OLK: Obce chystají díky Nadaci ČEZ nové aleje a parky. Výsadba se protáhne, ale nezruší

Téměř 1,5 milionu korun letos získaly obce z Moravskoslezského a Olomouckého kraje od Nadace ČEZ na výsadbu stromů a keřů. Ve většině případů se měli o sázení postarat školáci, některé obce chystaly i malé slavnosti, kde by si každá rodina zasadila svůj strom. To teď kvůli platným opatřením nebude možné, starostové ale sázení rušit nechtějí. Někteří počítají s tím, že si rodiny vysadí své stromy postupně bez nutnosti uspořádat veřejnou akci, jiní svěří práce zahradnickým firmám.

OLOMOUCKÝ KRAJ

Díky podpoře Nadace ČEZ už letos vysadili větrolam v Dobrochově, na říjen a listopad se chystá sázení v Brodku u Přerova, Kokorech, Moravičanech, Těšeticích, Prostějovičkách, Loučné nad Desnou a v obci Čechy na Přerovsku. Letos poslali energetici prostřednictvím své nadace do Olomouckého kraje na sázení stromů rekordních 744 718 korun.

Například v Prostějovičkách s necelými třemi sty obyvateli chtějí vysadit kolem 100 listnatých stromů, hlavně třešní, javorů, lip a habrů.

„Všichni vnímáme změny klimatu, probíhající těžbu okolních lesů kvůli kůrovci, tak je třeba začít přírodě něco také vracet. Nabídneme rodinám, aby si stromek samy zasadily a pojmenovaly. A pak se mohou podílet na jeho zavlažování a společně s dětmi pozorovat, jak jejich stromek roste,“

vysvětlila starostka Prostějoviček Zdeňka Růžičková.

Se zapojením veřejnosti počítají i v Moravičanech. I když plánovanou hromadnou akci už odpískali, bez pracovitosti místních se neobejdou. „Pokoušeli jsme se o získání dotace z MŽP, která měla  pokrýt náklady na výsadbu dodavatelskou firmou, ale na Ministerstvu životního prostředí jsme neuspěli. Nechtěli jsme projekt hodit do koše a přišel nápad zapojit do výsadby veřejnost, tím snížit náklady a v tom nám přišla vhod možnost  požádat Nadaci ČEZ o grant. Jsme rádi, že to vyšlo,“ říká starosta Moravičan Antonín Pospíšil, který plánuje výsadbu stromů a keřů kolem řeky Třebůvky protékající obcí.

V Loučné nad Desnou počítali se zapojením školáků, prcků ze školky i seniorů, nakonec se ale budou muset spolehnout hlavně na zahradnickou firmu. „Kromě keřů budeme sázet čtyři velké stromy na dětské hřiště, které potřebuje odstínit, aby ho mohli občané s dětmi více využívat v letních měsících. K tomu chceme nedaleko hřiště vysázet novou lipovou alej a později na jejím konci umístit Zvoničku vděčnosti. V obci tím vznikne nové významné výletní místo, navíc s duchovním podtextem,“ řekla starostka obce pod Dlouhými stráněmi Petra Harazímová.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Díky podpoře Nadace ČEZ už letos vysadili alej v Mostech u Jablunkova, na říjen a listopad se chystá sázení v Janovicích a Žabni na Frýdecko-Místecku, ve Štěpánkovicích na Opavsku a také v Příboře, Hlučíně, Orlové i v ostravském městském obvodu Nová Ves. Letos poslali energetici prostřednictvím své nadace do Moravskoslezského kraje na sázení stromů rekordních 731 706 korun.

Například v Janovicích chtěli uspořádat společné sázení stromů už v sobotu 17. října. Přihlásilo se asi 20 rodin, chystali se i dobrovolní hasiči a vyhlášené hospodyňky pomalu pekly buchty pro brigádníky.

„Akci musíme přeložit na listopad. A pokud by se situace nezlepšila, přistoupili bychom k individuálnímu způsobu výsadby – stromy bychom přepravili na místo a rodiče s dětmi by si v průběhu dne přišli strom zasadit nezávisle na ostatních, aby nedocházelo k nežádoucímu shromažďování,“

vysvětlil janovický radní Lukáš Plánička.

V Orlové vybrali k sázení duby, které mají zkrášlit cestu vedoucí mezi paneláky ke sportovními centru. „Původně jsme plánovali, že stromky bude sázet delegace z našeho nového partnerského města Námestovo, protože společné sázení stromů s přáteli z partnerských měst je už v Orlové pomalu tradicí a ze zkušenosti víme, že společná aktivita, jakou je třeba takové sázení, vytváří pozitivní vztahy mezi lidmi,“ vysvětlila místostarostka Orlové Naděžda Kubalová s tím, že teď hledají náhradní řešení.

CELOREPUBLIKOVÉ STATISTIKY

Od letošního roku je Nadace ČEZ zapojená také v iniciativě Sázíme budoucnost, která chce během pěti let vysázet po celé České republice 10 milionů stromů. Ve spolupráci s Nadací Partnerství podporuje výsadbu výhradně původních dřevin, které jsou nejen lépe přizpůsobené na místní klimatické podmínky, ale navíc představují vítanou vzpruhu pro včely, čmeláky a další hmyz.

Stejný princip uplatňuje společnost ČEZ také v loni vyhlášeném závazku vlastními silami vysadit strom za každého zaměstnance v České republice. Již během podzimu 2019 dobrovolníci z řad zaměstnanců vlastnoručně zasadili na Vysočině, v Beskydech a ve Středočeském kraji 7 300 sazenic jedlí, buků a dalších původních dřevin. Letošní jarní sázení bohužel znemožnila pandemie covid-19, pokud to ale epidemiologická situace dovolí, na podzim opět energetici vyrazí do terénu. Cíle téměř 23 000 nových stromů by tak společnost mohla dosáhnout již příští rok.

Grant Stromy Nadace ČEZ pomáhá zkrášlovat českou krajinu již devět let. Za tu dobu podpořil 549 projektů v hodnotě bezmála 60 milionů korun.