16. 6. 2021

Ostrava: Soutěž pro studenty elektro oborů vyhrála studentka

Osmnáctiletá Anna Klepáčová se stala ostravskou vítězkou soutěže pojmenované podle českého vynálezce bleskosvodu. Motivační program Prokopa Diviše připravila pro studenty elektro oborů Střední školy elektrotechnické v Ostravě společnost ČEZ Distribuce. Vítězka dostala od energetiků šek na 16.000 korun, celkem si studenti přišli na 102 tisíc korun.

„Peněžní motivace určitě hrála svou roli, ale mě všechno, co souvisí s elektřinou, strašně baví. Chci se na této škole krůček po krůčku posouvat k budoucímu zaměstnání, takže ráda využívám všechny příležitosti, jak si rozšířit obzory. Z vítězství jsem nadšená. Tajně jsem doufala, že bych mohla vyhrát naši kategorii třeťáků, ale že mě vyhlásí jako absolutního vítěze, to je opravdu překvapení,“ řekla Anna Klepáčová, studentka oboru mechanik elektrotechnik, která plánuje pokračování studia na vysoké školu se zaměřením na elektrotechniku a už teď brigádně pracuje v elektro firmě.

Při slavnostním vyhodnocení zdůraznil ředitel školy Tomáš Führer, že motivační program proběhl i přes všechna koronavirová omezení, mnohé výrobky například studenti připravovali doma a pak je vystavovali na on-line prezentaci v Praze. „Prokop Diviš je výrazem skvělé spolupráce firmy a školy. Pro naše žáky to znamená jistotu správné volby studijního oboru, že to vůbec někdo chce, že to má perspektivu, že se o ně někdo zajímá,“ zhodnotil spolupráci ředitel.

Jedním ze záměrů organizátorů je motivovat mladé lidi ke studiu elektro oborů, protože ty se stejně jako další technické profese potýkají s nedostatkem kvalitních uchazečů. „Sama jsem tuto školu absolvovala, takže vím, jak je kvalitní a jak umí zdejší pedagogové připravit studenty do praxe. Technické obory dnes společnost nevnímá jako atraktivní, přestože mají velkou budoucnost. Proto se snažíme mladé lidi motivovat například programem Prokopa Diviše a jeho úspěšný průběh ukazuje, že to má smysl,“ řekla členka představenstva ČEZ Distribuce Michaela Kociánová.

Motivační program Prokopa Diviše se zaměřuje na studenty elektro oborů vybraných středních škol napříč republikou. Oceněním a finanční odměnou chce ČEZ Distribuce studenty motivovat k dobrým školním výsledkům a účasti na studentských soutěžích nebo dalších aktivitách nad rámec běžné školní docházky.

Do programu Prokopa Diviše se v letošním školním roce zapojilo 1288 studentů ze středních škol v Plzni, Ostrově, Chomutově, Liberci, Kladně, Praze, Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci a Ostravě.