26. 6. 2020

Pardubice mají svého vítěze Motivačního programu Prokopa Diviše

Pardubice 26. června 2020 – Čtvrtým rokem Společnost ČEZ Distribuce společně s Asociací energetických manažerů vyhlašuje Motivační program Prokopa Diviše pro studenty elektrooborů z partnerských škol Skupiny ČEZ. Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice se programu účastní poprvé. Na dnešním slavnostním vyhlášení byli oceněni nejlepší studenti.

Motivační program Prokopa Diviše se zaměřuje na studenty elektro oborů vybraných středních škol napříč regiony. Mladí elektrotechnici po celý školní rok sbírají body podle toho, jak jim to jde ve škole i mimo ni, ve studentských soutěžích a dalších aktivitách nad rámec běžné školní docházky. Hlavní motivací k dobrým studijním výsledkům je pochopitelně ocenění a peněžitá odměna (16 000, 11 000 a 7 000 Kč, dle umístění na 1. – 3. místě, a to v každém od druhého ročníku výše) od ČEZ Distribuce.

Do motivačního programu se poprvé zapojila Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice.

„Programu se účastníme poprvé a jsme nadšeni. Vidím u našich studentů mootivaci a a ctižádost zvítězit. Účast v programu je motivuje a nenásilnou formou směřuje k lepším studijním výsledkům a účasti na mimoškolních aktivitách. Je to pro ně zkušenost a motivace pracovat na sobě. Mezi studenty je o program zájem a jsme rádi, že se tohoto programu můžeme zúčastnit,“

říká Mgr. Petr Mikuláš, ředitel školy. 

Do pilotního projektu Motivačního programu Prokopa Diviše se ve školním roce 2016/2017 zapojilo 5 škol v různých regionech České republiky a více než 500 studentů. Ve druhém ročníku se již počet partnerských škol Skupiny ČEZ zdvojnásobil a stejně tak i počet zúčastněných studentů, třetího ročníku se zúčastnilo 1 326 studentů.

Čtvrtého ročníku Motivačního programu Prokopa Diviše v letošním školním roce 2019/2020 se i přes omezení spojená s pandemií Covid 19 zúčastnilo rekordních 1 350 studentů z 10 vybraných partnerských středních škol v Plzni, Ostrově, Chomutově, Liberci, Kladně, Praze, Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci a Ostravě.

Technické profese se v současné době potýkají s nedostatkem pracovních míst a nejinak tomu je i v oboru distribuce elektřiny. Společnost ČEZ Distribuce se proto snaží podporovat technické vzdělávání a „vychovat“ si budoucí kvalifikované pracovníky již během jejich studia na středních či vysokých školách.

Na východě Čech jsou do programu zapojeny dvě střední školy: Střední průmyslová škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradební, Hradec Králové a SPŠE a VOŠ Pardubice.

Fyzik a teolog Prokop Diviš (vlastním jménem Václav Divíšek, 1698 -1765 ) zasvětil svůj vědecký život především elektřině; známý je především jeho vynález bleskosvodu. Diviš rovněž studoval vliv elektřiny na rostliny a využití pro léčbu některých nemocí.

Motivační program Prokopa Diviše 2019/2020 

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice  

obory kategorie „H“  

  1. místo Pavel DOSKOČIL
  2. místo Pavel BŘICHÁČEK
  3. místo Marek PAULUS

obory kategorie „L“

  1. místo Marek JANÁČEK
  2. místo Luboš DRAHOZAL
  3. místo Lukáš ADAMEC

obory kategorie „M“

  1. místo Filip FILIPI
  2. místo Jíří ŠVEC  
  3. místo Jakub TICHÝ